Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Nya rekommenderade åldersgränser - inget badhusen i länet planerar att följa

Publicerat söndag 2 juni 2013 kl 12.23
"Kan inte bara kasta oss över och följa"
(1:21 min)
Foto: Kerstin Carlsson/Scanpix.

Trots många olyckor med barn i badhus, tänker flera badhus i Sörmland hålla fast vid gränsen på 10 år för att bada utan vuxens sällskap. Konsumentverkets nya riktlinjer går vid 12 år.

Konsumentverket kräver att badanläggningar ska skärpa sina säkerhetsrutiner mot bakgrund av att det varje år inträffar mängder av olyckor som drabbar barn under 18 år.

Bland annat rekommenderas att åldersgränsen för när barn får bada utan vuxens sällskap sätt till 12 år.

Men det är inget som de bad p4 Sörmöand har talat med planerar att följa.

– I närstående tid kommer vi nog inte att göra några ändringar, säger Gerhard Neij, chef på Vattenpalatset och Parkenbadet i Eskilstuna.

Ni håller fast vid 10 år?

– Ja.

Varför följer ni inte Konsumentverkets rekommendationer?

– Vi måste ju föra en diskussion. Vi kan ju inte bara kasta oss över och följa allting som sägs, säger Gerhard Neij på Vattenåpalatset.

Varje år inträffar omkring 2 700 olyckor i badanläggningar som leder till besök på akutmottagningar.  60 procent av de skadade är barn under 18 år. Drunkning är dessutom den vanligaste dödsorsaken i samband med olyckor med barn upp till sex år.

Det är bakgrunden till att Konsumentverkets tagit fram anvisningar för badanläggningar med krav på skärpta säkerhetsrutiner.

Men enligt Gerhard Neij är det alltså inte aktuellt att Vattenpalatset och Parkenbadet ska ändra sina regler.

Inte heller på Hjortensbersgbadet i Nyköping där utomhusbassängen är öppen över sommaren och Ramdalsbadet i Oxelösund som båda drivs av Medley är det någon skärpning på gång. Det berättar Medleys platschef Torbjörn Kock.

– Inte vad jag har hört i alla fall.

Konsumentverkets skäl att man vill höja säkerheten för de ynre barnen. Finns det ingen anledning för er att följa det?

– Vi har ju en säkerhetssamordnare centralt. Vi har inte fått  några direktiv att ändra vår åldersgräns än i alla fall, säger Medleys platschef Torbjörn Kock.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".