Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Strängnäs

För dyrt ändra skolorganisationen i Strängnäs enligt politiker

Publicerat måndag 3 juni 2013 kl 07.43
"Skulle innebära enorma kostnader"
(1:59 min)
Fyror går med nior i Strängnäs, det vill många föräldrar ändra på men det är inte säkert att ett ja till ändring i folkomröstningnen på söndag leder till att skolorganisationen rivs upp. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Ett ja i folkomröstningen till att riva upp den hårt kritiserade skolorganisationen i Strängnäs betyder inte automatiskt att det blir en ändring. Det är inte värt kostnanden enligt Fredrik Lundgren, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Det skulle innebära enorma kostnader som inte skulle vara till nytta till någonting och bara dra undan resurser för en ökad lärartäthet och bättre resurser till lärande. Det skulle dessutom innebära att vi skulle äventyra våra skolor i Mariefred Stallarholmen och Åker och deras möjligheter att behålla sin indelning.

I augusti förra året infördes - trots stora protester - en ny skolorganisation i Strängnäs kommun.

Klassindelningen ändrades från att ha varit förskoleklass till årkurs sex till att bli förskoleklass till årskurs tre.

Följden av den nya organisationen innebar att eleverna bland annat här på Finningeskolan ska flytta till en annan skola efter trean och gå tillsammans med högstadieelever något som flera föräldrar satte sig emot. En av dem är Malin Jonsson.

– Vi vill att man ska få vara barn så länge som möjligt. Och inte tvingas växa upp för tidigt. Barn har alltid sett upp till äldre barn, så de har sett upp till äldre barn, fyrorna ska kanske försöka bli tuffa som niorna, det räcker att man börjar med det i sjuan.

Vad har man då för förhoppning att det ska gå tillbaka till det gamla systemet?

– Vi hoppas ju att det kommer bli så men om jag tror det, det vet jag inte, det blir ju aldrig som man vill.

Men även om resultatet av folkomröstningen som slutar på söndag blir att kommuninvånarna vill riva upp den nya organisationen så är det tveksamt att det kommer att gå. Det skulle innebära stora investeringar i skollokaler och det för pengar som enligt Fredrik Lundgren behövs på annat håll.

– Vi måste analysera vårt valresultat ordentligt, både titta på procentsatserna vad gäller valdeltagandet och själva utfallet. Sen kommer vi återkomma från majoritetens sida efter det här och berätta vilka politiska slutsatser vi drar av det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".