Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Slussenbygget ger för lite för förlorad åkermark i Mälaren

Publicerat lördag 8 juni 2013 kl 08.13
Potatis och spannmål
(1:57 min)
Hans-Olov Steneholm på Bränne Övergård utanför Eskilstuna har åkermark för 9, 10 miljoner som påverkas av Slussenbygget i Stockholm. Foto: Andreas Ericson/Sveriges Radio

Många jordbrukare runt Mälaren är missnöjda med den föreslagna ersättningen för förstörd åkermark när Slussen i Stockholm byggs om. Hans-Olov Steneholm, på Bränne gård utanför Eskilstuna, har blivit erbjuden en engångssumma.

– De har erbjudit 590 000 i engångssumma för den här marken, som kanske är värd lite mer, säger Hans-Olov Steneholm.

Hur mycket skulle du själv säga att marken är värd?

– Mellan 9 och 10 miljoner kronor, för mark som vi är osäkra på om vi kommer att kunna bruka igen.

En yta motsvarande 124 fotbollsplaner, där Hans-Olov Steneholm i vanliga fall odlar potatis och spannmål, riskerar att förstöras i och med ombyggnationen av slussen i Stockholm.

Enligt Stockholms stads egna beräkningar kommer omkring tusen jordägare och över 3000 hektar bra åkermark runt Mälaren att drabbas. Orsaken är att man vill höja vattennivån på Mälaren under våren med upp till 13 centimeter och även förlänga vårfloden. Det skulle bland annat gynna den biologiska mångfalden i Mälaren.

Men det här får enligt Hans-Olov Steneholm stora konsekvenser för jordbrukarna.

– Vi kommer att få försenat vårbruk, och kanske kan vi inte få en gröda som växer till mognad, säger han. Och det innebär ju att vi tappar intäkter för den skörd som vi skulle ha haft där.

De jordbrukare runt Mälaren som riskerar att drabbas har nu fått erbjudande från Stockholms stad, som är ansvarig för ombyggnationen av Slussen, men många är missnöjda.

Hans-Olov kommer att få under 600 000 kronor för mark som är värd runt nio miljoner - mark som han själv inte tror att han kan använda igen.

Med de förutsättningar som han sätter upp, låter det ju orimligt, säger advokat Bo Hansson, som företräder Stockholms stad.

– Staden erbjuder ersättningar i målet, och i den mån vi inte kan komma överens blir det domstolen som i slutändan får avgöra frågan.

Dock säger Bo Hansson att den summa som jordbrukarna runt Mälaren kommer att få som engångssumma för den åkermark som påverkas, kan ändras om det visar sig att konsekvenserna blir värre än förväntat.

–Det finns ett institut i Vattenlagsstiftningen som heter oförutsedd skada, och inom den tid som domstolen bestämmer för oförutsedd skada har man som sakägare möjlighet att anmäla de skador som man har fått, har blivit betydligt värre än de som är ersatta i målet och de som förutsågs när man bestämde ersättningen i målet.

Det är för den biologiska mångfaldens skull som man vill tillåta en högre vårflod, vilket lantbrukaren Hans-Olov Steneholm ifrågasätter.

–Det måste röra sig runt 3000 hektar som de kommer att göra på detta viset med. Och ska man då räkna ett värde på åkermarken så rör det sig om ungefär en halv miljard som de förstör åkermark för, genom att som de säger, förbättra livsmiljön för de små djuren i sjön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".