Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Dammar inspekteras inte

Publicerat söndag 9 juni 2013 kl 08.16
Skulle få stora konsekvenser
(1:51 min)
Jana Andersson är inspektör på miljöförvaltningen i Eskilstuna. Foto: Andreas Ericson/Sveriges Radio

Det finns för många dammar och kraftverk i Sörmland för Länsstyrelsen att kontrollera. För att undvika olyckor kontrollerar kommunen själv i Eskilstuna.

Det finns över 200 fördämningar i Sörmland som ska inspekteras för minimera risken att de går sönder.
Men Länsstyrelsen har inte hunnit med tillsynen, så för att det inte ska ske några olyckor så har Eskilstuna kommun börjat inspektera själv. Jana Andersson är inspektör på miljöförvaltningen.

– Totalt i Eskilstuna finns tio stycken som jag inspekterar nu.

Hur har Länsstyrelsens kontroll fungerat?

–De har tyvärr en väldigt stor arbetsbörda, så jag tror inte att de hinner med så mycket som de skulle vilja, säger Jana Andersson vid slussen i centrala Eskilstuna.

2012 fick Länsstyrelsen i Sörmland ett extra pengar från regeringen för att kontrollera de runt 220 dämningar som finns runt om i länet. 
Men trots extra resurser kom aldrig arbetet riktigt igång och en stor del av pengarna fick lämnas tillbaka.

I Eskilstuna har istället kommunen och handläggare Jana Andersson själva tagit över ansvaret.

–Först och främst kontrollerar jag verksamhetsutövarnas pappersarbete, för att kontrollera att de sköter sina dammar, så att de håller och gör så lite skada som möjligt på ån.

Om en damm skulle brista kan det få stora konsekvenser i samhället. Så ett första steg i kontrollen av dammarna i exempelvis Eskilstunaån är att titta på vattendomen, där det framgår hur mycket vatten som ska släppas ut, och hur dammen ska skötas. Men vattendomarna är ofta gamla.

–De är ju inte skrivna utifrån de lagar vi har idag, säger Jana Andersson. 

Betyder det att de bryter mot lagen?

–Nej, de gör de inte. De har sina tillstånd och de gäller. 

Knappt någon av dammarna i Eskilstuna uppfyller de nya kraven i miljöbalken, som säger att fiskar och vattenväxter ska kunna ta sig förbi dämningarna - så kallade faunapassager.

–I dagsläget finns det inga faunapassager, säger Jana Andersson på Eskilstuna kommun. Vi har haft smatal, men det finns ingen optimal placering just nu. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".