Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Fortsatt kärvt på sörmländska arbetsmarknaden

Publicerat tisdag 11 juni 2013 kl 12.11
Det kan ta tid för arbetsmarknaden att återhämta sig.
(1:07 min)
1 av 2
Foto: Hampus Andersson/Sveriges Radio.
2 av 2
Rawa Abdo söker arbete på Arbetsförmedlingen. Foto: Hampus Andersson/Sveriges Radio.

Arbetsförmedlingens prognos för den sörmländska arbetsmarknaden under resten av det här året och 2014 är något mer positiv än förra årets höstprognos. Men totalt sett väntas ändå konjunkturläget fortsätta vara sämre än normalt.

Sysselsättningen väntas ändå öka svagt under perioden fram till slutet av 2014. Det samtidigt som arbetslösheten bedöms ligga kvar på en hög nivå. Det beror bland annat på att utbudet av arbetskraft samtidigt stiger, skriver Arbetsförmedlingen i sin vårprognos.

Arbetsförmedlingens vårprognos för den sörmländska arbetsmarknaden under resten av det här året och 2014 är något mer positiv än förra årets höstprognos.

Men det kan ta tid innan arbetslösheten sjunker det säger Jens Lotterberg  arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen i Eskilstuna

– Det är först under 2014 som vi ser att sysselsättningen blir så pass stark att den biter på arbetslösheten, men det blir bara en måttlig svag sänkning av arbetslösheten under nästa år.

De arbetslösa i Sörmland idag kommer från utsatta grupper enligt prognosen. Sextiosex procent av de arbetslösa i Sörmland idag är till exempel funktionshindrade, unga och/eller utrikesfödda. Det är en ökning från föregående år.

– Dels förklaras det av reformen inom sjukförsäkringen där många lämnade sjukförsäkringen och övergick till Arbetsförmedlingen. Den andra delen av ökningen bland utsatta grupper är att både länet och Sverige har en ganska hög flyktingmottagning och har haft under sista åren. Ofta är det här ett exempel på grupper som behöver ett ökat stöd för att komma ut på arbetsmarknaden, säger Jens Lotterberg.

Sedan Rawa Abdo kom till Sverige för femton år sen, tycker hon inte att hon har fått ett jobb som motsvarar hennes kompetens. Trots att hon talar ett flertal språk och har en ingenjörsutbildning.

– Vad vi behöver i Sverige är bra mätning på vår kompetens, säger hon.

Vid slutet av 2013 bedöms antalet arbetslösa i länet uppgå till 15 650 personer. För att ett år senare bara ha minskat med 200 personer.

Samtidigt kommer konkurrensen att vara fortsatt mycket hög bland arbeten där kraven på utbildning och erfarenhet inte är så höga.

Däremot kvarstår den ganska höga bristen bland många högskoleyrken både inom offentliga och privata verksamheter. En förklaring till detta är att det utbildas för få inom många yrken. Det gäller både Södermanland och riket i stort.

Hampus Andersson
hampus.andersson@sveigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".