Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyköping

Mycket skum i Nyköpingsån

Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 16.59
"Det är kiselalger".
(1:44 min)
1 av 9
Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
2 av 9
Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
3 av 9
Per Thyrén/Sveriges Radio.
4 av 9
Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
5 av 9
Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
6 av 9
Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
7 av 9
Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
8 av 9
Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
9 av 9
Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Under våren och försommaren har den som promenerat längs Nyköpingsån kunnat se en kraftig skumbildning, med skumansamlingar längs stränderna på många håll. Det har sett allt annat än smakligt ut och ger intryck av smuts och föroreningar.

Men det behöver inte vara så allvarligt som det ser ut.

– När vi har så här höga flöden så kommer smältvatten från omgivande skogsmarker som innehåller upplösta humusämnen. De fungerar lite som ett klister och när luft bladas in så blir det en kraftig skumbildning, berättar sötvattensbiologen Stefan Lundberg på Naturhistoriska riksmuséet.

Stefan Lundberg har en mångårig erfarenhet av Nyköpingsån där han bland annat forskat om Europas mest hotade musslor, den tjockskaliga målarmusslan. När Sörmlandsnytt når honom på telefon är han vid åns källflöden i Närke.

Nyköpingsån är den näst största utsläppskällan av övergödande ämnen som kväve och fosfor från framför allt jordbruket till Norra Östersjön, näst Norrström i Mälaren, men Stefan Lundberg tror inte att det är problemet här.

Höga flöden med strömmande vatten och snösmältning som lakat ur humusämnen ur skogsmark är mer sannolikt, menar han. Eventuellt i kombination med blomning av kiselalger.

– När vattnet strömmar så här så bildas ett kraftigt skum så det är inga kemikalier utan det är kiselalger. De växer till ju mer näring det finns, berättar Jerry Persson som är vattenrådgivare i Nyköpingsåns vattenvårdsförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".