Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Risk för blodbrist i Sörmland senare i sommar

Publicerat fredag 21 juni 2013 kl 07.05
"Sticket tar ju bara en liten stund"
(1:20 min)
1 av 2
För Hanna Nordin, blodgivare sedan sju år tillbaka, är det en självklarhet att ge blod. Foto: Josefin Lundin/P4 Sörmland Sveriges Radio
2 av 2
Åsa Dahl Johansson på mälarsjukhuset i Eskilstuna.Foto: Josefin Lundin/P4 Sörmland Sveriges Radio

I sommar ökar risken för ett minskat blodlager i länet då flera av de ordinarie blodgivarna även tar semester från blodgivandet. Hanna Nordin är blodgivare sedan sju år tillbaka och för henne är det en självklarhet att lämna blod.

Åsa Dahl-Johansson, funktionsansvarig vid Blodcentralen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, ser i nuläget inga skäl till oro men när semestrarna drar igång kan det på kort tid påverka sjukhusens blodlager.

– Inför midsommar, så ser det faktiskt bra ut för vårt blodlager, blodgivarna har lämnat blod som planerat så just nu kan jag inte klaga på blodlagret, säger hon. Men under de sista veckorna i juli, och i början på augusti är det alltid lite svårt med blodlagret, och det är alltid lite för lågt, så vi är väldigt taksamma om givarna som är bokade kommer på sina tider.

Om givarna inte kommer som planerat finns risken för låga blodlager i länet och då får sjukhusen förlita sig på att det kommer så kallade "gästgivare" till sjukhusen och ger blod, eller att det kommer nya givare.

Under sommarmånaderna är det oftast blodgrupperna noll plus och noll negativt som vi har brist på, berättar Åsa Dahl-Johansson. Just blodgruppen noll går det åt ganska mycket av och noll negativt är en blodgrupp med få givare i dagsläget. Är de på semester så märks det tydligt, avslutar hon.

Hanna Nordin har varit blodgivare i snart sju år, för henne är det självklart att lämna blod.

-- Det gör jag för att jag tycker att det är en bra gärning. Jag själv skulle vilja ta emot blod om det hände mig någonting och då tycker jag att man ska ge blod också, säger hon.

Josefin Lundin
josefin.lundin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".