Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Planerade skogsbränder i sommar ska gynna växtarter

Publicerat lördag 22 juni 2013 kl 09.20
"Vi visste ingenting förrän det luktade rök"
(1:15 min)
Skogsbrand. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

När rätt väder och vind infaller är det dags igen för naturvårdsbränning i Fjällmossens naturreservat söder om Nyköping. Skogsbränderna anläggs för att bevara naturtyper och gynna den biologiska mångfalden, till exempel behöver blomman svedjenävan en brand för att kunna gro.

Skogsbränder var vanligare förr. Nuförtiden anlägger man kontrollerade bränder i de områden där man vill bevara naturtyper och gynna den biologiska mångfalden. Så snart vädret tillåter kommer en del av Fjällmossens naturreservat att brännas av.

Länsstyrelsen i Östergötland väntar bara på rätt väder för att bränna i Fjällmossen - det kan bli redan i veckan som kommer. Det får inte vara för torrt, men inte för blött heller. Det får inte blåsa för mycket, men det ska inte vara helt vindstilla heller.

Lite senare i sommar ska Länsstyrelsen i Sörmland göra en första naturvårdsbränning i ett området i närheten. Per Folkesson är naturvårdsförvaltare och en som arbetar med planeringen:

– Naturvårdsbränning är en skötselmetod som vi måste ta till oftare. Branden som formare av skogen är ju betydligt ovanligare idag, än när bränderna inte bekämpades. Det finns många arter som är beroende av brand och som har det tufft idag i den brukade skogen där vi bekämpar bränderna, säger Per Folkesson.

Kan du ge exempel på en sådan art som gynnar av en brand?

– Svedjenävan är en liten växt där fröna kan ligga kvar länge i jorden och vänta på att det bränns av. De aktiveras de av branden och värmen och kan gro.

– Sedan har vi ju framför allt tallen, som vi siktar in oss på i de här markerna. Där håller granen på sikt kommer att ta över om inte marken får brinna på det sätt som den gjorde i den naturliga skogen, säger Per Folkesson.

Det är ett område på åtta hektar, eller 80.000 kvadratmeter som man ska bränna, mellan Stavsjö och Ålberga i den södra delen av Nyköpings kommun.

Tommy Hagfalk bor i Ålberga, intill området. Han minns hur det var förra gången - för tre år sen.

– Vi visste ju ingenting förrän vi kände att det luktade rök och förstod att det brann någonstans. Först lukten, och sedan kom ju röken och lade sig ner som en tät dimma. Det var ju lite otäckt. Ingen visste ju var någonstans det brann.

Tommy Hagfalk är en av dem som sköter etapp 34 på Sörmlandsleden - Lilla Göljen, som går just genom Fjällmossens naturreservat. Han är också sedan länge brandman i Kila frivilligkår.

– Så de ringde mig eftersom de visste att jag bodde närmast och jag åkte runt och tittade var det kunde vara någonstans.

Han vet att naturvårdsbränningar både kan störa och oroa, om de närboende inte får veta vad som är på gång och nu önskar han ordentlig information till boende i området innan man påbörjar naturvårdsbränningen.

– Så att det vet vad som gäller när det blir aktuellt, säger Tommy Hagfalk.

Bränningen mellan Ålberga och Stavsjö görs tidigast efter semesterm, och det kommer att finnas information på hemsida och på anslagstavlor i området. Närboende kommer att få utskick i sina brevlådo´r och dessutom kommer området att stängas av, för vandrare på Sörmlandsleden och andra.

– En sådan här åtgärd måste förberedas både minutiöst och noggrannt. Det gäller både säkerhet och att uppnå önskad effekt, säger Per Folkesson, naturvårdsförvaltare på Länsstyrelsen i Sörmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".