Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eskilstuna

Fler kommuner ska få flyktingguider

Publicerat lördag 22 juni 2013 kl 13.10
"Integration på riktigt"
(1:33 min)
1 av 4
När Zahed Danha kom till Sverige fanns inga flyktinguider. Men han tycker att idén är bra. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
2 av 4
Rabie Aldeeb, integrationssekreterare, Eskilstuna. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
3 av 4
Anne-Li Gustafsson har erfarenhet av att vara flyktingguide och fick själv goda erfarenheter och en vän. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
4 av 4
Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio

Fler flyktingguider, som kan hjälpa till med integration och språkinlärning, behövs i Eskilstuna. Samtidigt som kommunen rekryterar så har den fått i uppdrag att sprida modellen till hela länet.

Särskilda flyktingguider har funnits i flera år i Eskilstuna. Nu har kommunen behov av fler och samtidigt som Eskilstuna rekryterar fler egna flyktingguider så har kommunen fått uppdraget att sprida modellen till hela länet.

Modellen innebär att guiderna och den nyanlända träffas och umgås av och till under ett års tid. Allt för att underlätta integration och språkinlärning.

- Det här är riktig integration. Människor behöver träffa människor, det räcker inte med att vi bara ger dem pengar, de måste få människor runt omkring sig också, säger integrationssekreteraren Rabie Aldeeb i Eskilstuna.

Grundidén är enkel:

– Att folk ska praktisera sitt nya språk och umgås, inget annat, säger Rabie Aldeeb.

Samordnare ser till att den nyanlända och flyktingguiden, eller språkvännen som det också kallas, matchar varandra när det gäller intressen och önskemål. Sedan är det tänkt att det ska rulla på i något år, under den tiden träffas den nyanlända och guiden. Vid behov kan samordnaren ge stöd och gemensamma aktiviteter med andra ordnas om det finns önskemål.

Anne-Li Gustafsson var tidigt med som flyktingguide. Hon tror att det underlättat språkinlärningen och dessutom har hon själv haft stor behållning av att vara med.

– Det har gett mig personlig utveckling vill jag påstå. Så det har inte bara varit för att vara snäll och hjälpa någon annan utan jag har lärt mig mycket om hur andra människor kan ha det. Och så har jag ju fått en god vän, säger Anne-Li Gustafsson, en av flyktingguiderna.

Sedan ett par år finns guider också i Katrineholm och Vingåker. Samtidigt som Eskilstuna nu rekryterar fler flyktingguider har kommunen fått länsstyrelsens uppdrag för att se till att verksamheten med guiderna sprids till övriga länet. Kommunen har redan fått ett mindre bidrag på 200 000 kronor och söker nu mer pengar.

När Zahed Danha kom till Sverige för många år sedan fanns inga flyktingguider. Men han tänder på idén.

--Det är bra att man gör hjälper till med sådant. Man måste hjälpa till med att komma in i samhället genom språket, det är språket som gör det, säger Zahed Danha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".