Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Gömda barn får rätt till skola

Publicerat onsdag 26 juni 2013 kl 06.44
"Skolan är jätteviktig för mig"
(2:14 min)
"Gunilla" från organisationen Amnesty hjälper gömda flyktingar, en av dem är "Hind". Foto Andreas Hedfors/Sveriges Radio.

Från och med måndag 1 juli måste alla kommuner erbjuda skolundervisning även till de barn som lever gömda i landet. Tonåriga Hind går redan i gymnasiet i Sörmland trots att hennes familj förlorade sina tillfälliga uppehållstillstånd för ett drygt halvår sen.

– Skolan är viktig för alla människor och för mig är den särskilt viktig för jag har framtidsdrömmar och jag vill bli läkare och jag pluggar hårt. Jag tror inte att jag skulle klara att bara sitta hemma och inte gå i skolan.

Hind har tur.Hon hör till de bara uppskattningsvis 10-20 gömda barn som går i skolan i Sörmland, utav ett totalantal på mellan 60 och 120 sådana papperslösa barn i länet.

Siffrorna är mycket osäkra och kommer från en härledning som SR Sörmland gjort utifrån en uppskattning från Skolinspektionen.

Skolinspektionen välkomnar att Sverige, 23 år efter Barnkonventionens tillkomst, nu ska börja följa dess regler om att alla barn har rätt att gå i skola.

– Det är oerhört viktigt och det handlar inte bara om kunskapsinhämtning utan om gemenskap, social gemenskap, integrationsfråga. Viktigt kort sikt och lång sikt, oavsett om barnet ska stanna i landet eller avvisas eller vistas någon anastans, säger Anna Sandell på skolinspektionen.

Men många barn kommer att fortsätta att stå utanför skolan även från och med nästa vecka.

I en rundringning har Skolinspektionen nämligen konstaterat att bland vanliga asylsökande barn, som redan har rätt att gå i skola, är det av olika anledningar ändå många som inte gör det. 20 procent av grundskolebarnen och över 40 procent av gymnasieungdomarna.

Därför ska Skolinspektionen fortsätta att granska frågan, säger de. Under tiden tillbringar Hind någonstans i Sörmland sitt första sommarlov som gömd, i väntan på myndighetsbeslut om familjens framtid , men lycklig över studierna.

– När man gömmer sig har man liksom inte rätt till någonting. Man kan inte åka någonstans inom Sverige för man är rädd. Man kan inte åka tåg eller buss eller något sånt. Så det är bra att vi får gå i skolan.

Andreas Hedfors
andreas.hedfors@sverigesradio.se

FAKTA: Skolundervisning till papperslösa barn.

* Den 1 juli 2013 blir det obligatoriskt för Sveriges 290 kommuner att erbjuda skolundervisning till alla barn i kommunen, även så kallade gömda eller papperslösa.

* Omkring 40 procent av asylsökande barn i gymnasieålder och 20 procent av de i grundskoleålder går inte i skolan trots att de har rätt till det.

* Bara 15 procent av kommunerna vet exakt hur många asylsökande barn de har i kommunen, och därmed är risken stor att inte alla erbjuds den skolgång de har rätt till.

* Många kommuner missar att erbjuda asylsökande barn hemspråksundervisning, studiehandledning på modersmålet och en normal kursplan.

* Omkring 85 procent av de barn som lever gömda i Sverige antas inte gå i skolan.

* Vare sig asylsökande barn i dag, eller gömda barn från och med måndag, omfattas av skolplikt.

Källa: Skolinspektionen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".