Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Striden om Bibysamlingens tavlor fortsätter

Publicerat söndag 30 juni 2013 kl 07.30
Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.

Nationalmuseum ger sig inte om att konstsamlingen på Biby gård utanför Eskilstuna ska bli kvar i Sverige. Muséet överklagar till Högsta förvaltningsrätten.

  

Arvingarna till Fredrik von Celsing, som dog 2008, vill bevara Biby gård. För att finansiera arvssiftet vill de sälja den unika samlingen av ungefär hundra målningar, teckningar och etsningar från det osmanska riket som två av deras släktingar samlade in på 1700-talet. De arbetade då som diplomatiska sändebud i nuvarande Istanbul.

En av arvingarna - Otto von Celsing - har ansökt om exporttillstånd för att få sälja konstsamlingen i London, där han också är bosatt.

Nationalmuseum har sagt nej till utförseltillstånd, enligt lagen om kulturminnen, som säger att äldre kulturföremål som kan vara av stor betydelse för det nationella svenska kulturarvet inte får föras ur landet utan särskilt tillstånd.
Bibysamlingen vittnar om 1700-talets svensk-turkiska relationer och är av synnerligen stor betydelse för det svenska kulturarvet, ansåg museet.

Men de lägre rättsliga instanserna ansåg inte att det går att säga nej. Otto von Celsing bor i Storbritannien och har rätt att föra det han äger ut ur Sverige. När man väl har kommit fram till det spelar det ingen roll vilket värde samlingen har för det svenska kulturarvet, eller vad ägaren tänker göra med konsten när den väl förts ut ur Sverige, anser man.

Nu vill alltså Nationalmuseum ha upp ärendet i högsta instans. Man skriver att de fyra arvingrna har kommit överens om ett upplägg om arvet där just den del som egentligen kräver utförseltillstånd hamnar hos just den arvinge som bor utomlands - ett sätt att kringgå lagen, anser Nationalmuseum, som också poängterar att antalet utförseltillstånd numera är ganska stort, liksom att det har blivit ganska vanligt att någon av arvingarna bor utomlands.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".