Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gnesta

Pendeltåg till Gnesta blir kvar men färre avgångar

Uppdaterat lördag 29 juni 2013 kl 09.48
Publicerat fredag 28 juni 2013 kl 16.33
"Vi tvingas vända fyra tåg i Järna"
(3:20 min)
Pendeltågen fortsätter att gå till och från Gnesta enligt Trafikverkets förslag. Foto: Andreas Hedfors, Sveriges Radio

Idag har Trafikverket kommit med sitt förslag till tågtrafiken nästa år. Gnesta-pendeln är kvar i den tidtabellen, men trafiken blir inte riktigt lika tät. Fyra tåg per dag föreslås vända i Järna, säger regionchef Helena Sundholm till Sörmlandsnytt.

– Vi har tvingats vända fyra av Gnestatågen i Järna och två av dem är i eftermiddagsrusningen, säger Helena Sundholm. Det är då trängseln är som störst med både tåg och resenärer.

Föreslår ni någon ersättningstrafik för de pendlarna?

– Nej, vi gör inte det. Det är de tågoperatörer som söker om tågplats, som kan överväga andra trafikslag om de inte får de tåglägen som de har sökt.

Tågplanen ska nu ut på remiss.

– Vi tar hänsyn till hur många resenärer som utnyttjar ett viss upplägg och vi försöker också göra samhällsekonomiska bedömningar, säger Helena Sundholm.

Hur mycket har det påverkat att många reagerade när det blev tal om att dra in tågen till Gnesta?

– Jag tror att det har bidragit till en bredare diskussion om hur vi ska använda järnvägen och vilka behov som är viktiga att ställa mot varandra.

Kollektivtrafikmyndigheten i Sörmland och Gnesta kommuns tycker inte att det är acceptabelt att Gnesta förlorar tre dubbelturer som förslås vända i Järna, två av dem i rusningstrafik på eftermiddagen.

– Nu måste vi försöka återställa tidtabellerna till minst dagens läge. Det arbetet kommer att pågå fram till 5 augusti då Trafikverket har slutdatum för remissen på detta förslag, säger Christer Anden, samhällsbyggnadschef i Gnesta kommun.

– Detta är en delseger för Gnestas pendlare,  men en klar försämring med de indragna turerna och förlängda restiderna. Vårt mål är fler tågavgångar inte färre och det kommer vi fortsätta driva, säger Johan Rocklind, kommunstyrelsens ordförande.

Hela den så kallade Tågplan 2014 klubbas i september.

Clara Tesch
clara.tesch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".