Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Eskilstuna

DO: 20 000 kronor för lite för bussdiskriminering

Uppdaterat tisdag 2 juli 2013 kl 15.40
Publicerat tisdag 2 juli 2013 kl 10.57
"Sanktionerna ska vara kännbara"
(1:39 min)
Laine Nõu Strömgren processförare på diskrimineringsombudsmannen DO Foto: Jenny Jarnestedt /DO

"Syftet med diskrimineringsersättningen är att verka avskräckande" Det säger Laine Nõu Strömgren på DO om överklagande.

Diskrimineringsombudsmannen DO, vill att bussföretaget Veolia ska betala mer i ersättning till de två bussresenärer som blivit diskriminerade i Eskilstuna.

Det var 2010 som en busschaufför bland annat sa till resenärerna att de "ska resa hem till talibanland".

Bussföretaget fälldes i både tingsrätt och hovrätt, men dömdes till att betala 20 000 kronor i ersättning vardera, men Diskrimineringsombudsmannen tycker att det är för lågt och därför inte har en avskräckande effekt och överklagar domen till Högsta domstolen.

– De utdömda beloppen är alldeles för låga. Dels för att uppfylla det allmänpreventiva syftet med lagstiftningen, dels för att EU-rätten säger att sanktionerna ska vara kännbara för den som diskriminerar, säger Laine Nõu Strömgren.

– Veolia är ju ett stort företag med flera miljarder i omsättning, så vi anser inte att 20.000 är ett avskräckande belopp.

Nu vill DO alltså att Högsta Domstolen prövar fallet och ökar diskrimineringsersättningen till 100.000 kronor var för de två resenärerna. Ett liknande fall har just fått prövningstillstånd, vilket är bra, tycker DO, eftersom det saknas praxis.

– Just det här företaget har ju vidtagit åtgärder i efterhand och utbildat sin personal, men jag hoppas att också andra företag ser det här som ett varnande exempel och också har ett förebyggande arbete så att diskriminiing inte förekommer.

Men om man har vidtagit åtgärder - ska man då straffa dem en gång till genom att höja beloppet?

– Att man vidtar åtgärder i efterhand hjälper ju inte i det här fallet, eftersom diskrimineringen redan är skedd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".