Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Trafikverket ursäktar bullrande nattarbete i Nyköping

Publicerat fredag 5 juli 2013 kl 10.17
1 av 2
När betongsyllarna på bangården lassats och lossats så har det nattetid uppstått kraftigt buller. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
2 av 2
Krfatigt buler har nattetid uppstått när Trafikverket lastat och lossat betongslipers, säger Peter Söderström som bor i en villa intillbangården i Nyköping. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Trafikverket ber nu de boende vid Nyköpings centralstation om ursäkt för den bristande och dessutom felaktiga informationen kring det bullrande nattarbete som under flera veckor pågått på bangården.

Som vi rapporterat i tidigare sändningar så har arbetet som ibland pågått hela nätterna resulterat i störd nattsömn för familjer som bor närmast. Projekterade Ulrika Hallgren på Trafikverket

– Jag kan förstå den kritik som ha kommit fram, för vår information har varit bristfällig i det här projetket.

Nattarbete ibland till sex på morgonen, utan att ni i ett första skede hade lämnat någon information alls?

– Ja, det stämmer. Jag kan bara beklaga det.

Sedan informerade ni om att arbetstiderna skall vara mellan 06.00 och 22.00?

– Det var den information vi hade fått från vår entreprenör, säger Ulrika Hallgren på Trafikverket. Jag kan bara beklaga att vi gått ut med felaktig information.

För redan dagen efter den informationen så jobbade man hela natten?

– Ja, det stämmer. Jag kan bara beklaga att vi inte fått ut rätt information.

För flera grannar vi talat med som fått sin nattsömn störd så har Trafikverkets felaktiga information kommit som ett slag i ansiktet. Dagen efter det felaktiga informtionsbladet sent omsider kom i fredags, som lovade att inget arbete skulle ske efter klockan 22, så fortsatte det bullrande arbetet flera nätter.

–- Man får ta sömntabletter för att försöka sova så mycket som möjligt, säger Peter Söderström som är en av de som bor i närheten.

Grannarna har nu krävt kompensation från Trafikverket, men nån sån betalas inte ut.

– Trafikverket har inte som praxis att ge någon kompensation för det här, säger projektedare Ulrika Hallgren.

Trots att det bor hundratals personer nära bangårdsområdet så tänker Trafikverket inte gå ut med någon korrekt information om att det blir faktiskt blir fortsatt nattarbete i minst en vecka till.

– Den här typen av informationsblad produceras långt i förväg, för att både tryckeri och Posten ska hinna göra sitt jobb.

Men ni kan väl välja en snabbare kanal?

– Vi har inga planer på det idag, säger Ulrika Hallgren på Trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".