Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

För mycket administration för läkarna tycker också politiker

Uppdaterat fredag 5 juli 2013 kl 00.00
Publicerat fredag 5 juli 2013 kl 15.15
1 av 3
Marie-Louise Forslund Mustaniemi, oppositionsråd (KD)
2 av 3
Thomas af Bjur, hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande (FP). Foto: Karin Frimodig/Sveriges Radio.
3 av 3
Elin Ericsson, ordförande i Sörmlands läns läkarförening. Foto: Lina Lundgren, Sveriges Radio

Landstingspolitiker håller med om kritiken att läkare sitter med alltför mycket administration och träffar alltför få patienter. Vi kan göra mer för att underlätta, säger KDs landstingsråd. Men Läkarföreningens Elin Ericsson känner inte igen sig i beskrivningen.

Det var i morse som Nyköpingsläkaren Håkan Borg gick till hårt angrepp både mot kollegor och vårdens hela organisation.

Och Kristdemokraternas oppositionsråd Marie-Louise Forslund Mustaniemi ansluter sig till mycket av kritiken.

- Rent generellt tror jag att det finns väldigt mycket mer som vi kan göra för att underlätta för läkarna så att de kan göra mera och ta flera patienter.

- Hur kommer det sig att det har blivit så här, är läkarna ett starkt skrå som kan lobba för sig själva och få höga löner men göra lite som de vill?

- Det har iallafall traditionellt sett varit på det viset att de har haft ett stort inflytande både över sina arbetstider och över sina utbildningsplatser. Jag tror att det är så att läkarna träffar kanske en patient om dagen i genomsnitt.

Marie-Louise Forslund Mustaniemi lyfter också fram brist på sjuksköterskor och medicinska sekreterare som ett problem som hänger nära ihop med organisationen av läkarna. Hon ser dystert på framtiden.

- Det kommer att förvärras, jag ser inte att det är några enkla lösningar.

Ingen av de politiker P4 Sörmland talar med tycks se frågan som ideologisk, utan flera talar istället om att det helt enkelt är svårt att organisera vården effektivt.
Det direkt ansvariga hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Thomas af Bjur från Folkpartiet vill försöka minska den ökade rapportering läkarna fått ta på sig, men säger att det är en balansgång.

- Min syn är att de öppna jämförelser som finns nu, som följer ett antal olika parametrar inom vården, har varit och är väldigt väldigt bra att kunna följa och analysera. Men de har växt i omfattning väldigt väldigt mycket de senaste åren och jag tror att vi behöver ta en diskussion och se hur många register som vi verkligen ska följa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".