Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
södertälje/björkvik

Misstänkt pyromanliga åtalas

Publicerat måndag 8 juli 2013 kl 09.45
Åklagaren: "Man ville ha kul helt enkelt"
(5:58 min)
De fyra personerna misstänks också för den här branden i Ytterjärna, där ett 70-tal mjölkkor och kalvar brann inne i mars. Foto: Björn Lindberg/P4 Radio Stockholm.

Idag åtalades de fyra personer som suttit häktade misstänkta för flera bränder, bland annat den i bygdegården i Björkvik i april. Enligt en av de åtalade var motivet till branden att han blivit nekad att komma in på ett disco på bygdegården.

Södertäljepolisen lämnade idag ifrån sig en förundersökning på 800 sidor till åklagaren Ola Björstrand. De fyra åtalade är en 50-årig pappa och hans 19-årige son, båda från Södertälje, samt två kompisar till sonen, den ena från Vagnhärad.

– Jag kan konstatera att det är synnerligen allvarliga händelser, säger åklagaren Ola Björstrand om bränderna.

I åtalet beskrivs hur pappan agerat chaufför och låtit sonen och kompisarna tända på byggnaderna.

– Det är sammanlagt skador och risk för skador för 50 miljoner kronor. Till de skadorna kommer djurens lidande och att många personer farit illa av att byggnaderna brunnit, säger Ola Björstrand.

Natten till den 15 april satte sig pappan bakom ratten och körde de övriga tre till en bensinstation i Södertälje där de fyllde en tank med diesel innan de åkte vidare till Björkvik, enligt åtalet. Väl framme vid bygdegården ska sonen och kompisarna ha brutit sig in, hällt ut dieseln och tänt på. Pappan höll sig under tiden en bit ifrån bygdegården med bilen.

Motivet till att bränna ner bygdegården ska ha varit att hämnas en oförrätt.

– En av personerna som är involverade kom inte in på disco där för något eller några år sedan och det ska vara anledningen. Om det är den egentliga anledningen eller om det är en delförklaring vet jag inte, men det är vad personen i fråga har uppgett, säger Ola Björstrand.

När elden väl tagit sig tog de misstänkta med sig två brandsläckare därifrån. Pappan körde sedan till en bro över E4:an i Trosa, där de kastade brandsläckarna och en lastpall mot passerande lastbilar med fara för chaufförernas liv, enligt åtalet. En lastbil fick framrutan krossad av en brandsläckare, men ingen skadades. De åtalas i det här fallet för försök till grov misshandel.

– Motivet till den gärningen, där har det framkommit lite olika under förundersökningen. En sak som uppgetts är för att man ville göra sig av med brandsläckarna. Men mitt intryck är också att man helt enkelt gjort så här för att man, i brist på bättre ord, vill roa sig, ha kul helt enkelt.

Den 22 mars brann det på Nibble gård i Ytterjärna. Närmare 70 kor brändes då inne och värden för minst 45 miljoner kronor ska ha gått till spillo. Sonen tog bilder inifrån ladugården efter det att branden anlagts - senare körde pappan dem till en vägkrog vid E4:an där de satt och tittade på branden och tog fler bilder, som nu ingår i bevismaterialet.

– De har vid ett flertal tillfällen fotat bränderna eller ställt sig och tittat på dem, och varför de gjort så kan bara de själva svara på, säger åklagaren Ola Björstrand.

Sonen och en av kompisarna åtalas nu för grov mordbrand för den händelsen, pappan för grovt skyddande av brottsling. Han har enligt åtalet kört de övriga från brottsplatsen och hjälpt dem att undkomma.

Pappan och sonen åtalas också för att ha haft dynamitgubbar och tändhattar hemma. Som bevisning har polisen bland annat sms-trafik och utdrag ur sonens Facebook om att sprängmedlen skulle användas i brottslig verksamhet.

De båda åtalas också för att tillsammans med en av sonens kompisar ha stulit en buss i våras och tänt eld på den så att den totalförstördes. Värdet på bussen var enligt åtalet 350 000 kronor. 

– Det var väl en impuls och, om uttrycket får användas, en häftig grej. Sedan när man sätter eld på bussen synes det vara för att man vill dölja bevis, att man stulit bussen, säger Ola Björstrand.

Några av de misstänkta åtalas också för ytterligare mordbränder, misshandel och försök till rån. De fyra misstänkta, som suttit häktade sedan i april, har gjort en del medgivanden.

– Åtalet vilar till stor del på deras egna uppgifter om hur det gått till och vad som hänt. Man kan konstatera att de i huvudsak har berättat samstämmigt vad som hänt. Däremot kanske inte alla känner sig delaktiga i det som skett, säger åklagaren Ola Björstrand.

Räderna som ligan åtalas för

22 mars: En ladugård på Nibble gård utanför Södertälje sätts i brand. När 70 mjölkkor och kalvar brinner inne och 45 miljoner kronor går upp i rök.

19 mars: En lokalbuss stjäls vid ett bussgarage i Södertälje och sätts sedan i brand. Värdet på bussen var 350 000 kronor.

15 april: Björkviks bygdegård i Katrineholm bränns ner. Brandsläckare kastas ner på lastbilar från en bro. Skadorna beräknas uppgå till minst fem miljoner kronor.

Tidigare artiklar om bränderna:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".