Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
sörmland

Marina arter ska få bättre skydd

Publicerat tisdag 9 juli 2013 kl 16.58
Länsstyrelsen: "Vi har satt igång"
(1:55 min)
Idag sträcker sig skyddet sällan utanför skärgården. Foto: Lovisa Gelin/Sveriges Radio.

Arbetet med att bilda fler marina reservat i Sörmland har börjat, men var eller vad som ska skyddas är inte klart än. Sörmland har förhållandevis stora områden skyddade, men ekosystemen anses fortfarande inte trygga.

Sörmland har satt av uppåt 16 procent av kustvattnen till skydd men både miljöorganisationer och myndigheter som P4 Sörmland talar med säger att skyddet behöver stärkas.

Karl Svanberg är ansvarig biolog på länsstyrelsen.

– Vi har satt igång att bearbeta och bilda reservat, och traditionellt sett har det inte undersökts så mycket av de marina värdena heller, men det håller vi på med och det ska bli klart rätt så snart hoppas vi, säger han.

Mycket av vattnen som är skyddade är det bara på grund av att de ligger intill skyddsvärda stränder, öar eller skär, sällan är det havets ekosystem som fått motivera egna skydd. Inte minst beror det på att det helt enkelt saknas undersökningar av vad det finns för viktiga djur och växter ute i djupen.

Det är en brist, tycker Fredrik Nordwall, chef för biologisk mångfald på Havs- och vattenmyndigheten.

– Man ska inte bara fokusera på arealer utan också skydda de naturvärden som vi kanske inte känner till i den marina miljön i dagsläget.

Till hösten avslutar Karl Svanberg en stor undersökning av havsmiljöerna som han hoppas ska leda fram till några ytterligare marina reservat - och gärna längre ut i havet.

– Jag skulle vilja säga att det kan absolut bli mycket bättre.

Ute på länets enda marina reservat Askö har tillsyningsman Johan Wenngren sina idéer om var de kommande skyddsområdena bör bildas.

- Viktiga utsjöområden t ex, kanske viktiga lekbottnar för plattfisk. Jag kan tänka mig laxens vandringsvägar ute i havet men faktiskt även riktigt grunda områden, avsnörda vikar, och viktiga fisklekområden som jag tycker saknas i Sörmland, säger Johan Wenngren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".