Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Jägarna lämnar inte in rävspillning för analys av dvärgbandmask

Publicerat onsdag 10 juli 2013 kl 06.00
Finns tak för engagemang
(1:42 min)
1 av 2
Jägareförbundet arrangerar insamling av rävbajs för att få svar på omfattningen av dvärgbandmask i Sörmland. Foto:Peter M. Fredin/Scanpix
2 av 2
Del av dvärgbandmask. Karin Troell/SVA/Scanpix

Insamling av rävspillning för att spåra parasiten dvärgbandmask går trögt. Jägarna i fyra sörmländska kommuner har inte lämnat in ett enda prov från rävspillning.

– Naturligtvis måste vi få in ett visst antal prover från varje kommun för att vi ska kunna räkna på det, säger biträdande statsveterinär Erik på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Så vad innebär det nä ni inte får in prover från exempelvis Nyköping?

– Då kan vi varken säga att dvärgbandmasken finns där, eller området är fritt från den. Vi vet inte om vi skall vidta några åtgärder, om smittan finns där och sprider sig, eller ökar.

Det är enligt SVA helt avgörande att de prover som SVA behöver verkligen kommer in för att vi ska få en bild av utbredningen av den för människan dödliga parasiten rävens dvärgbandmask. Fyra infekterade rävar har hittills påträffats, en av dem sköts i Katrineholm i februari 2011.

SVA vill ha in 4000 prover, men hittills har färre än 1700 prover kommit in under det år som insamlingen varit igång - alltså inte ens hälften.

I närmare 120 kommuner har jägarna inte lämnat in några prover alls. Bland dem finns de fyra sörmlandskommunerna Katrineholm, Nyköping Oxelösund och Trosa.

Roland Andersson sitter i styrelsen för Svenska jägareförbundet i Sörmland och är ansvarige för provtagningarna i länet:

– Jag tycker att det är tråkigt.

Vad tror du behövs för att få ut jägarna?

– Det har jag faktiskt inget bra svar på.

Statens veterinärmedicinska anstalt sätter nu sitt hopp till rävjakten i augusti:

– Då kommer vi att kunna ta prover direkt på rävar som har skjutits under jakt, säger biträdande statsveterinär Erik Ågren.

Men Roland Andersson från Jägareförbundet är tveksam till att det kommer att ge något resultat.

– Jag tycker att jag har mött ett visst motstånd. Det kanske finns ett tak för hur mycket man vill engagera sig och hjälpa myndigheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".