Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
vingåker

Nyktert semesterhus rustas upp

Uppdaterat torsdag 11 juli 2013 kl 18.55
Publicerat onsdag 10 juli 2013 kl 14.31
"Det är annat än att sitta på puben hemma"
(7:23 min)
1 av 5
Gänget på Tomtebo. Längst till vänster Jan Olov Gavelin, trea från höger Arne Myllymäki. Foto: Hampus Andersson/Sveriges Radio.
2 av 5
I köket på Tomtebo. Hunden Tex i mitten och Jan Olov Gavelin till vänster. Foto: Hampus Andersson/Sveriges Radio
3 av 5
Vänner och besökare på Tomtebo som har gått bort. Foto: Hampus Andersson/Sveriges Radio
4 av 5
Det gamla pensionatet Tomtebo utanför Vingåker har sedan 80-talet erbjudit en nykter semester för missbrukare och hemlösa från Stockholm. Nu rustas det upp för att kunna hålla öppet året rPekka visar var han kommer från. Foto: Hampus Andersson/Sveriges Radiount.
5 av 5
Det finns plats för ungefär tio personer i huset och på övervåningen finns ett rum som kallas för bröllopssviten. Foto: Hampus Andersson/Sveriges Radio

Det gamla pensionatet Tomtebo utanför Vingåker har sedan 80-talet erbjudit en nykter semester för missbrukare och hemlösa från Stockholm. Nu rustas det upp för att kunna hålla öppet året runt.

Arne Myllymäki, som själv varit missbrukare, leder arbetet med renoveringen av huset, som ägs av den ideella föreningen Convictus.

– Vi håller på att renovera här lite överallt. Det är mycket småplockande hela tiden, säger Arne Myllymäki när han visar runt i huset.

Tomtebo är en idyllisk plats. Från fönstret på övervåningen ser man vita gäss på Hjälmaren och på baksidan av huset finns en liten tjärn.

Målet är att Tomtebo från och med i höst ska kunna ha gäster året om. Tio, tolv gäster får plats åt gången.

Jan Olov Gavelin är här just nu för att komma bort från missbruket. För honom betyder det mycket att få komma till en lugn plats och komma bort från missbruket.

– Jag ska inte säga liv eller död, men nästintill. Missbrukare behöver semester och det är inte lätt så lätt att göra när man befinner sig i ett aktivt missbruk, då behöver man lite kamratstöd, säger han.

Det är nolltolerans mot alkohol på Tombebo, även om många är onyktra när de först kommer hit.

– De flesta brukar sova de första två dagarna, sedan börjar de röra på sig, säger Arne Myllymäki.

Convictus började som en stödorganisation för HIV-positiva men har nu utökat och driver dagverksamhet och mottagningar för missbrukare och hemlösa i Stockholm. Sedan 80-talet har de ägt det före detta pensionatet Tomtebo, dit missbrukare och hemlösa får komma för att vara drogfria och vila upp sig.

– Jag har inte haft en vit dag på tre år och då är det skönt att komma hit och göra ett uppehåll. Det sliter hårt på kroppen att dricka varje dag, säger Jan Olov Gavelin.

Vad kan man göra när man är här?

– Fiska. Det finns en båt i Hjälmaren. Och promenera. Andas. Det är väldig skillnad på luften här och Stockholmsluften.

Jan Olov Gavelin ska vara här i en vecka, men hade gärna stannat längre.

– Vi får se hur det går när jag kommer tillbaka till Stockholm, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".