Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunerna dåliga på att mäta luftkvalitet

Uppdaterat fredag 12 juli 2013 kl 16.30
Publicerat fredag 12 juli 2013 kl 16.11
Dyrt att mäta luft
(1:53 min)
1 av 3
Stålverket SSAB, här på ett foto i kommunhuset, är en av anledningarna till att Oxelösund numera mäter luftföroreningar varje timme. Foto AH.
2 av 3
Oxelösuns kommun har en egen luftmätare vid kommunhuset, men den är ur funktion sedan hösten 2011. Foto: Andreas Hedfors/Sveriges Radio
3 av 3
Henny Larsson, tf kommunchef i Oxelösund, lovar att försöka skicka in luftstatistiken till Naturvårdsverket. Foto: Andreas Hedfors/Sveriges Radio

Luftkvaliteten i länets tätorter ibland på gränsen till så smutsig att den kan skada hälsan. Bara i industritäta Oxelösund mäts luftkvaliteten kontinuerligt.

Trots att mätningarna görs varje dag, så rapporteras inte resultaten in till Naturvårdsverket.

– Ja, det är olyckligt att vi inte rapporterat in det som myndigheterna önskar av oss. När det gäller just luftpartiklar har vi tillgång till de värdena via hamnen, men har inte rapporterat in det eftersom vi inte heller är skyldiga att göra det, säger Oxelösunds tillförordnade kommunchef Henny Larsson.

Oxelösunds kommun kan skryta med de både färskaste och lägsta kända siffrorna för någon tätort i länet - bara 9 mikrogram partiklar per kubikmeter luft i medelvärde 2012, enligt mätningar som hamnen och stålverket står för.

Men Luftkvalitet är dyrt att mäta och inte alla kommuner gör det. Hos Naturvårdsverkets insamlingsorgan finns bara siffror från Eskilstuna, Nyköping, Flen och Katrineholm. Och i Katrineholms fall är siffrorna 11 år gamla.

Även om luften överallt klarar de europeiska gränsvärdena och oftast även de egna målen för luftkvalitet är det dåligt att kommunerna inte har koll på föroreningarna och rapporterar in dem, säger Karin Persson, luftföroreningschef på IVL Svenska Miljöinstitutet som sammanställer uppgifterna.

– Visst, det är lite beklagligt, för det är ett regelverk som man ska följa.

Hur kommer det sig att det kan tillåtas vara så här, bara en tredjedel av kommunerna följer regelverket?

– Ja det finns inga riktiga prejudicerande fall och Naturvårdsverket har inte verktyget att... Man är tacksam för de kommunerna som mäter och sen så lämnas det där helt enkelt.

På grund av industrierna i Oxelösund publiceras varje timme mängden luftpartiklar på kommunens hemsida. Den senaste månaden låg värdena alla dagar utom en under även de hårdare miljökrav forskare rekommenderar.

Tillfälliga kommunchefen Henny Larsson lovar att försöka börja skicka in Oxelösunds luftstatistik till Naturvårdsverket.

– Såklart att finns det önskemål om det, så ska vi absolut kunna rapportera om det eftersom vi har tillgång till dem, säger hon.

Förr i världen tvekade många att hänga ut sin tvätt i kommunen på grund av sot, hur ser det ut nu?

- Jag hänger min tvätt, och den är ren och fin.

Mer fakta om luften

* EU:s miljökvalitetsnorm kräver max 40 mikrogram partiklar (PM10) per kubikmeter luft som årsmedelvärde.

* Kommunerna är skyldiga att hålla koll på sin luftkvalitet, men de måste inte mäta och rapportera hela tiden.

* Det finns ingen samlad fakta om luftkvaliteten i länet.

* Nyköping hade årsmedelvärde 17,7 mikrogram år 2009 och Eskilstuna 20,3 året därpå enligt rapportering till IVL Svenska Miljöinstitutet. Katrineholm mätte bara på vintern och senast år 2001 och rapporterade då medelvärdet 13 mikrogram.

* Flen mätte under tre månader hösten 2011 och SR Sörmland har inte kunnat ta del av några medelvärden.

* Oxelösund mäter via hamnen och uppger för 2012 ett medelvärde på bara 9 mikrogram. 2010 låg det på 15 vid kommunhusets tak.

* P4 Sörmland har inte hittat några siffror för Strängnäs, Gnesta, Trosa eller Vingåker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".