Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyköping

Gunvor G Ericson kräver oberoende granskning av omärkt kärnbränsle på Studsvik

Publicerat onsdag 17 juli 2013 kl 06.49
"Jag vill att man genomsöker Studsvik"
(1:57 min)
Säkerhetsnämnden i Nyköping kritiseras för passivitet när det gäller Studsvik. Foto: Scanpix

Uran och vapenplutonium kan finnas i de omärkta faten med kärnavfall på Studsvik. Nu vill miljöpartiets gruppledare i riksdagen, Katrineholmspolitikern Gunvor G Ericson, att regeringen tar frågan på allvar.

--  Jag tycker att det är ett stort problem och jag kommer ställa en fråga till miljöministern om vilka åtgärder om vilke åtgärder man kommer vidta för att säkerställa att det görs en oberoende gransning av vad det finns i de här dryga 7 000 tunnorna som står i en lagerlokal på Studsvik.

Hur ser du på att man uppenbarligen under många decennier haft så dålig kontroll på vad som ligger i Svafos lager i Studsvik?

– Jag tycker det är mycket allvarligt att vi har kärnavfallsrester fortfarandefrån 70- och 80-talet som man inte har kunnat ta om hand på ett riktigt sätt. Dels att man inte vet vad det innehåller och dels att man inte vet vad man ska göra med det.

Vi har i tidigare sändningar berätttat om den stora osäkerheten kring vad som egentligen finns i de här faten som innehåller kärnavfall från decennier av experiment i Studsvik, men också från Foas försök i det tidigare svenska programmet för en egen atombomb.

Bland annat handlar det om upp mot ett kilo vapenplutonium - men ingen vet exakt eftersom dokumentation i många fall saknas.

Eftersom den här typen av material ska redovisas på grammet när och inget får försvinna i omgivningarna eller i orätta händer så har Strålsäkerhetsmyndigheten SSM, hittills utan resultat krävt information om hur mycket plutonium som hanterats och hur mycket som lagts i de aktuella tunnorna.

Av de cirka 10 000 tunnorna har Studsvik lämnat iväg närmare 3 000 till slutförvar i Forsmark - tunnor som av allt att döma också dom har ett mycket oklart innehåll - SSM kan idag inte säga om Studsvik än idag kan hållas straffrättsligt ansvariga för det eler om det är preskiberat.

– Vi har ingen svar egentligen på den frågan, det säger Anders Wiebert handlägger på Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM

Är det något som ni fortsätter titta på?

– Ja, vi håller på och titta på det.

Gunvor G Ericsson kräver nu att miljöminister Lena Ek griper in och ser till att få till en granskning från grunden av vad som egentligen finns i bergrum och lagerlokaler i Studsvik.

– Det kan faktiskt vara så att det finns ytterligare avfall som vi inte känner till som är felmärkt.

Så vad vill du rikta för krav då gällande just det?

– Jag vill att det genomförs en obeoende granskning och genomsöker Studsvik helt och hållet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".