Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
trosa

Barn misstänks ha farit illa - kommunen får kritik

Publicerat onsdag 17 juli 2013 kl 13.31

Trots upprepade anmälningar från polis och förskola om ett barn i Trosa som misstänktes fara illa, gjorde kommunen ingen ordentlig utredning, enligt Inspektionen för vård och omsorg. Men enligt socialchefen är det bara dokumentationen som brustit.

Redan år 2010 fanns det misstankar om att barnet, som är i förskoleåldern, inte hade det bra hos sin mamma.

Socialtjänsten i Trosa fick in anmälningar både från förskolan och polisen. Trots det gjordes ingen ordentlig utredning, enligt anhöriga som anmält fallet till Socialstyrelsen.

Socialtjänsten lade ärendet åt sidan eftersom man bedömde att barnet inte var "i akut behov" av hjälp, men någon motivering till beslutet gavs inte.

Två år senare kom ytterligare två anmälningar från polisen, som ansåg att barnet befann sig i en olämplig miljö. Då gjorde socialtjänsten ett hembesök och kallade mamman på möten, som hon inte dök upp på. Eftersom barnets mamma inte ville delta mer i utredningen, så lades den ner.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, anser att kommunen borde ha övervägt att omhänderta barnet enligt LVU, lagen om vård av unga. Det framgår inte av dokumentationen om något sådant övervägande har gjorts.

Georg Hammertjärn, socialchef i Trosa, säger att övervägandet om LVU har gjorts, men att personalen har missat att lägga in det i datasystemet.

– Bedömningarna har gjorts och det finns grunder för när man gjort saker och ting.

Däremot förstår han kritiken från IVO.

– Om vi gjort saker och ting och inte dokumenterat ser det ju ut som att vi inte har gjort någonting, säger han.

Själva ärendet vill han inte kommentera. Han vill inte heller svara på om barnet fortfarande bor hos mamman.

IVO kräver att kommunen säkerställer att sådana överväganden görs i framtiden när det finns kriterier för det, och att underlaget i en utredning är tillräckligt för att kunna bedöma om ett barn är i behov av stöd och skydd, även om vårdnadshavare vägrar att medverka i utredningen.

– Vi har vidtagit de åtgärder som Socialstyrelsen har anmärkt på och vi kommer redovisa det till dem, säger Georg Hammertjärn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".