Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljöministern vidtar inga fler åtgärder för att utreda Studsvikstunnor

Publicerat onsdag 17 juli 2013 kl 16.11
"Det vore ministerstyre"
(1:26 min)
En del av de felmärkta tunnorna ligger här i SKB:s slutförvar för radioaktivt driftavfall. Foto: Bengt O Nordin, SKB

Lena Ek hänvisar till Strålsäkerhetsmyndighetens utredning av tunnorna, något annat vore ministerstyre enligt miljöministern. Det är svaret på miljöpartisten Gunvor G Ericsons uppmaning till regereingen om en oberoende utredning.

Tidigare idag uttryckte miljöpartiets grupppledare i riksdagen, Gunvor G Ericson, stor oro för de cirka 7 000 tunnor med oklart radioaktivt innehåll som förvaras i Studsvik och hon har ställt en fråga till regeringen om vilka åtgärder som sätts in för att få en opartisk granskning av hanteringen i Studsvik och vad som gömmer sig i bergrummen.

Men enligt Miljöministern så är det här frågor som sköts av Strålsäkerhetsmyndigheten SSM, något hon som minister inte kan lägga sig

– SSM som är en expertmyndighet håller ju på med detta. I avvaktan på att de ska bli klara kan jag ju inte svara på det. SSM är en fristående myndighet som jobbar självständigt, säger Lena Ek, (C) miljöminister.

– Sen får vi se vad deras resultat blir - om det finns anledning att vidta åtgärder senare.

Så i dagsläget känner du dig inte motiverad att gripa in med några åtgärder?

– Motiverad? Vi har en självständig myndighet som håller på med precis den här kontrollen. Man kan inte som minister lägga sig i pågående ärenden. Det är ministerstyre och det har vi inte i Sverige.

Hur ser du på att det dyker upp sådana här överraskningar i gamla bergrum i Studsvik?

– Dels har Strålsäkerhetsmyndigheten ansvaret att följa upp och kontrollera, dels har de som har, eller har haft, sådana här tillstånd ett ansvar att följa de regler som vi har. Säkerheten skall gå först.

– De som driver verksamheten skall också stå för kostnaderna för att ta hand om avfall av olika typer.

Men att det då dyker upp efter många decennier - känner du oro för det?

– SSM har ansvaret. De följer upp och kontrollerar och jag har stort förtroende för dem, säger Miljöminster Lena Ek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".