Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
gnesta

Ishallen köps tillbaka för 20 gånger priset

Uppdaterat torsdag 18 juli 2013 kl 16.28
Publicerat torsdag 18 juli 2013 kl 08.47

Det kommer bli en riktig förlustaffär för kommunen att köpa tillbaka ishallen som såldes för fyra år sedan. Den såldes för 100 000 kronor, men nu menar en värderingsman att den är värd nära två miljoner kronor.

Kommunfullmäktige beslutade att köpa tillbaka ishallen på ett sammanträde i juni. Men under de fyra år som gått sen hallen såldes har värdet ökat kraftigt.

En värderingsman som kommunen anlitat har nu kommit fram till att ishallen är värd 1,8 miljoner*  kronor, nästan 20 gånger mer än den såldes för.

– Själva byggnaden är inte värd särskilt mycket, det är bara ett plåthus. Men kontrakten ger intäkter och det ger ett värde på fastigheten, säger kommunchef Nils-Erik Selin, som bland annat syftar på kontraktet med ishockeyföreningen Gnesta IK.

Beslutet att sälja ishallen togs av politikerna i majoriteten ett halvår innan Nils-Erik Selin tillträdde som kommunchef.

– Då trodde man att man gjorde helt rätt. Men det var inte rätt. Min uppfattning är att man mycket väl kunde låtit en privat aktör driva ishallen men behållit den, säger Nils-Erik Selin.

Nils-Erik Selin nämner simhallen som ett exempel.

– Kommunen äger simhallen, men det är en privat aktör som har hand om driften. Så gjorde man inte här och under de förutsättningar som var då, kändes det som ett bra beslut. Tyvärr blev det inte så bra, säger han.

Kommunen anser inte att den nye ägaren, Gnesta Is och event, har levt upp till de löften som gavs vid försäljningen, bland annat om att området skulle utvecklas med flera olika typer av arrangemang.

– Det har inte blivit några andra arrangemang, tanken var att det skulle hända en massa andra saker som inte hade att göra med ishockey, säger Nils-Erik Selin.

Kommunen vill nu få ett grepp över hela Hagstumosseområdet.

– Det är svårt att utveckla idrottsplatsområdet när det finns en privat aktör som äger så stor del av området, säger han.

Ishockheyföreningen Gnesta IK har haft stora problem efter försäljningen, med färre träningstider till högre kostnader. Kommunen hoppas att det ska bli bättre när ishallen köps tillbaka.

– Det är väl ett skäl till att vi vill ändra på det här. Sedan är jag inte säker på att det blir billigare för ishockeyföreningen, men vi hoppas på att det ska bli ett bättre samarbete. Ishockeyföreningen signalerar att de har svårt att komma överens och samarbeta med Gnesta Is och Event och det är ju inte så bra, säger Nils-Erik Selin.

* Värderingen rättad till 1.8 miljoner kronor. Kommunen har lagt ett bud på 1,95 miljoner kronor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".