Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bygget av logistikparken leder till stenåldersfynd

Publicerat söndag 21 juli 2013 kl 12.19
Michel Guinard arkeolog vid Uppsala universitet
(1:51 min)
1 av 3
Michel Guinard visar upp skifferredskap från stenåldern. Foto: Andreas Berglund Sveriges Radio P4 Sörmland
2 av 3
Del av slipad flintyxa. Foto: Andreas Berglund Sveriges Radio P4 Sörmland
3 av 3
Utgrävningsplatsen där Eskilstuna logistikpark byggs. Foto: Andreas Berglund Sveriges Radio P4 Sörmland

På platsen där Eskilstuna logistikpark byggs har arkeologer hittat stenåldersföremål som tyder på att människorna som bodde där haft kontakt med andra långt söder ut i landet.

– Här ser vi ett avslag från en slipad flintyxa som gissningsvis kommer från vad vi kallar bondestenåldern, när de första människorna idkade jordbruk för cirka 6000 sedan, säger Michel Guinard, doktorand i arkeologi vid Uppsala universitet

Michel Guinard visar upp en flisa från en flintyxa och som hittats i närheten av Eskilstuna flygfält där kommunen börjat bygga en ny logistikpark. Flinta finns inte naturligt i området. Och det fanns inte heller där för sex tusen år sedan. I Skåne och i Danmark är det däremot vanligt och där har arkeologer hittat stora produktionsplatser för sådana redskap.

– Den kan ha kommit hit genom genom utbyte eller genom att människor faktiskt fysiskt färdats upp hit av olika skäl. Det kan man bara spekulera i men den kan ha funnits olika typer av allianser som man försökt få till mellan söder och här. Giftermål är väl också någonting man skulle kunna dra till med. Vi vet ju inte men det är ett förslag, säger Michel Guinard.

Stenåldersföremålen tyder på att människorna som bodde i området under stenåldern haft kontakt med människor långt söder ut i landet. Fyndet i Kjula kan inte bevisa inte att människorna som bodde där kom söderifrån men på något vis har yxan ändå kommit hit.

Kommunen har sett till att alla fynd dokumenteras av Länsstyrelsen i Sörmland och av arkeologistiftelsen SAU. Fynden kan komma att stanna kvar i länet.

– Det är möjligt att Sörmlands museum kommer få det här fyndet, det beror på hur intresserade de är, säger Niklas Stenbäck på arkeologistiftelsen SAU.

Utgrävningen planeras vara klar den här veckan och sedan kommer markarbetet för logistikparken att fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".