Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
katrineholm

"Enskilda individer inte orsak till fel i vården"

Publicerat måndag 22 juli 2013 kl 16.53
Elin Ericsson, ordförande i Sörmlands läns läkarförening. Foto: Lina Lundgren/Sveriges Radio

Efter utredningar har flera brister påpekats på Kullbergska sjukhuset.
Ordförande för Sörmlands Läkarförening, Elin Ericsson, håller inte med chefsläkaren Åke Ehrnst om att det är enskilda individer, som orsakar fel och att de senaste fallen inte har någon speciell koppling till Kullbergska.

– Det är flera läkare som missat i en bedömning, det är uppföljningar som har missats och det har varit ett tillgänglighetsproblem. Det håller jag med om att det kan hända var som helst och på vilket sjukhus som helst, men det man måste göra i landstinget Sörmland är att ta till sig förslag på åtgärder för att minska risken.

Det har bland annat riktats kritik mot behandlingen av patienter med mag- och tarmrelaterade åkommor på Kullbergska sjukhuset.

Ett fall gäller en patient som fick en medicin som kan aktivera en tuberkulossjukdom, vilket man i utredningen menar ska vara allmänt känt. Trots det följde läkaren inte upp och när patienten blev dålig och försökte kontakta sin läkare lyckades han inte, trots många telefonsamtal och besök på mottagningen under tre veckor. Han blev sedan inlagd med spridd tuberkulos i kroppen.

– Det spelar ingen roll att det kan hända var som helst, det har hänt här och det är här vi måste jobba med det.

Elin Ericsson säger också att det finns flera vakanta tjänster på Kullbergska och att den allmänna bristen på läkare i landet är en orsak, men också att rekryteringen är något man behöver jobba med just där.

Man behöver jobba ytterligare med rekryteringen för att få ett bättre arbetsklimat och för att jobba mer med strukturella problem, säger hon.

Chefsläkaren Åke Ehrnst säger att de ska följa myndighetens beslut på åtgärder, som bland annat betyder att tillgängligheten till Magtarmmottagningen på Kullbergska måste förbättras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".