Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Eskilstuna tvingas ordna rymligare toaletter

Publicerat tisdag 23 juli 2013 kl 15.57
"Det har varit en lång väntan"
(1:33 min)
Foto: Eskilstuna kommun.

Arbetsmiljöverket förbjuder i ett beslut äldreboendet Skogsgläntan i Eskilstuna att utföra vårdarbete på sina toaletter, eftersom det är för trångt att arbeta där.

Problemen ska rättas till senast sista juli 2014.Annars måste kommunen betala vite, en slags straffavgift, på 600 000 kronor.
Åsa Westberg, skyddsombud på arbetsplatsen, berättar att lyft av brukare är svåra att utföra inne på toaletterna.

– Toaletterna är väldigt trånga. Du får till exempel inte plats med två personal och en rullstol. Om man har lite tyngre brukare får man göra förflyttningarna på rummet och använda mobila toalettstolar, säger hon.

Åsa Westberg är undersköterska och har jobbat på Skogsgläntan i Stora Sundby, tre mil väster om Eskilstuna, i 25 år. Det som Arbetsmiljöverket kritiserar är att lyft och andra arbetsmoment som innebär kraftansträngning inte går att utföra på toaletterna. Den kritiken känner Åsa Westberg igen sig i.

– Några har ont i kroppen, axlar, armar och nacke, så visst har det gjort att folk fått besvär?

Vad är det som är svårt med att lyfta inne på toaletterna?

– De är ju väldigt trånga. Det finns inte utrymme helt enkelt.

Anders Karlsson är områdeschef och den här veckan tillförordnad förvaltningschef för Vuxenförvaltningen i Eskilstuna kommun. Han säger att åtgärder har vidtagits under årens lopp för att komma till rätta med arbetsmiljöproblemen, men att det inte räckt till. Nu har kommunen en ny plan för att permanent lösa problemen.

– Vuxennämnden har gett förvaltningen i uppdrag att lämna ett uppdrag till kommunfastigheter att skyndsamt planera en nybyggnation av 30 platser i Alberga, säger Anders Karlsson.

När kommer det vara klart?

– Det törs ja inte svara på i och med att det är en förstudie som ska göras.

Tror du att ni kommer klara det innan den här tidsfristen går ut?

– Det är nog tveksamt, men kanske till årsskiftet 2014/2015.

Åsa Westberg tycker att det är rätt av kommunen att bygga nytt istället för att bygga om, men problemen är inte nya. Det var redan 2007, som Arbetsmiljöverket uppmärksammade, att vårdarbetet var svårt att utföra på toaletterna på Skogsängen.

– Jag tycker det är förskräckligt att det ska ta så lång tid när det handlar om människors arbetsplats, säger Åsa Westberg.

Hur har du drivit frågan?

– Dels har man försökt få fram beslut så snabbt som möjligt. Det var ju redan 2007, som arbetsmiljöverket slog ner på det här. Kommunen har tagit väldigt lång tid på sig att fatta beslut. Vi har fått ett vite nu samtidigt som vi har ett sparkrav. Man kan tycka att det är lite konstiga vändningar.

Varför är det här en så viktig fråga?

– Det är vår arbetsmiljö det handlar om. Det är tunga lyft och det är ja. För att våra kroppar ska hålla så måste man ha en bra arbetsmiljö.

Vad är det som är svårt att lyfta därinne på toaletterna?

– Det finns inte utrymme helt enkelt, konstaterar Åsa Westberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".