Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eskilstuna

Stora brister i beställningstrafiken

Uppdaterat onsdag 18 september 2013 kl 14.55
Publicerat onsdag 18 september 2013 kl 09.59
Trafikchef: Det är oacceptabelt
(1:31 min)
1 av 2
Det är stora brister i beställningstrafiken i Eskilstuna, häbdar kommunen som vill att bristerna rättas till. Foto: Malin Hoelstad Svd/ Scanpix
2 av 2
Trafikchef Mats Hällnäs. Foto: Katarina Wahström/Sveriges Radio.

Skolbarn och andra resenärer i Eskilstuna har drabbats av förseningar eller att bilen inte kommit alls. Nu kräver kommunen att bristerna när det gäller färdtjänst och sjuktransporter rättas till.

I Eskilstuna har många resenärer har under en tid drabbats av att brister i trafiken som gäller särskoleskjuts, färdtjänst och sjukresor. Det hävdar kommunen som kräver att bristerna rättas till.

– I särskolan till exempel går barn med autism. När det blir störningar av det här slaget så blir de extra oroliga. Det blir också andra resenärer som kanske ska till vårdcentralen, säger Mats Hällnäs, chef på kommunens trafikavdelning.

Allvarligaste har varit händelser där fordonet har kommit för sent eller inte har kommit alls. Problemen har förvärrats sedan skolstarten, hävdar kommunen.

– Det ska alltid finnas bemannade fordon med rätt teknisk utrustning. Vi begär nu täta uppföljningar så att problemen inte uppstår igen.

Huvudorsaken till problemen har varit personalbrist hos de entreprenörer som utför transporterna, enligt kommunen, som uppger att viten och andra verktyg som beställningscentralen Samres kan använda mot transportörerna, inte har hjälpt.

Kommunen kräver att de berörda transportörerna omedelbart rättar till bristerna.

– Det yttersta vi har att ta till i avtalet är en förtida uppsägning av entreprenören men dit vill jag inte komma nu. Systemet är känsligt för förändringar så det kan bli värre under en längre period. Därför jobbar vi härifrån och framåt för att hitta en lösning, säger Mats Hällnäs.

Samres uppmanar resenärer att rapportera in brister som fortfaramde finns, även om de blivit färre den senaste tiden, säger Jani Körkkö på Samres.

Tuwa specialtransporter är ett av de två största bolagen som utför den här typen av transporter. P4 Sörmland har försökt nå Tuwa utan att lyckas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".