Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Middag med citron och fänkålslax, rostade potatisar, färskbroccoli och dragonsås

Publicerat måndag 27 oktober 2014 kl 15.35
Fänkålslax, rostade potatisar, färskbroccoli och dragonsås. Foto: Malin Randeniye.

Ett perfekt festrecept om man blir många på festen. Maten går lätt att fixa och sköter sig själv i ugnen.

Rostade potatisar

2 ½-3 kg potatisar av en fast sort

1 dl olivolja

½ dl salt

Citron och fänkålslax

1 laxsida (1750-2000 g)

2-3 citroner

3 msk fänkålsfrö

2 msk salt

1 msk svartpeppar

Dragonsås

5 ½ dl yoghurt (3 % fett)

2 dl majonnäs

2 msk torkad dragon

Salt och svartpeppar

Ev. några droppar citron.

500 – 750 g Färsk broccoli

Rostade potatisar

Värm ugnen till 200 °C eller 175°C för varmluftsugn. Tvätta potatisen men behåll skalet på. Dela potatisen i bitar ca 3x4 cm stora. Lägg bakplåtspapper på ugnsplåtar och placera potatisen på plåtarna (det kan behövas flera plåtar). Fördela salt och olivolja på potatisarna. Sätt in plåtarna i ugnen, har du inte varmluftsugn kan du byta plats på plåtarna efter halva tiden så de tillagas jämt. Rosta potatisarna i ugnen i ca 45-60 minuter tills de är mjuka inuti och fått fin färg på ytan.

Citron och fänkålslax

Värm ugnen till 200 °C. Täck en ugnsplåt med bakplåtspapper och lägg laxen på plåten. Torka laxen torr och ringla över olivoljan. Mortla fänkålsfröna lätt och strö över laxen tillsammans med salt och peppar. Skiva citronerna tunt och lägg dem i ett lager över hela laxen. Baka laxen i ugnen i ca 30-35 minuter (kan gå samtidigt i ugnen som potatisen), tills den når en innertemperatur på ca 54-56 °C i laxens tjockare delar

Dragonsås

Blanda ut lite av yoghurten i majonnäsen. Blanda sedan i resten av yoghurten. Tillsätt dragon och smaka av med salt och peppar och eventuellt några droppar citron. 

Skölj och grovhacka den färska broccolin

Servera allt tillsammans på en stor skärbräda eller liknande.

Recept av Malin Randeniye

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".