Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mat med Malin gör pumpakaka och soppa med pumpa

Publicerat måndag 3 november 2014 kl 15.34
Finns många olika sorters pumpa
(9:21 min)
Jacob Hansson och Malin Randeniye. Foto: Katarina Larsson.

Under november kommer Malin Randeniye att visa oss hur man lockar fram den där mustigheten från sina grönsaker och förvandlar dem till fyllig höstmat.

Hösten är en tid då vi helst av allt vill krypa in under en filt och mysa med tända ljus. Det är en tid då vi söker oss till mustiga grytor och soppor som ger oss värme och mättar.

Sommarens lätta och fräscha mat är ett minne blott. Men behöver höstens mustiga mat vara flottig och stabbig, nej det gör den inte, inte om man får tro vår matinspiratör Malin Randeniye som i november månad kommer att tipsa oss om mustiga grönsaksstinna rätter som både mättar och ger näring.

Först ut är pumpan som på några år blivit en given höstgrönsak i takt med att den amerikanska högtiden halloween ökar i popularitet. Men vad gör man egentligen med pumpa annat än ljuslyktor.

Malin visar hur du hanterar pumpa och vad du kan göra för gott av den. Och hon börjar med att berätta om att det finns många olika sorters pumpa och att den vi gör ljuslyktor av också går att äta. Det som kallas prydnadspumpor som kan ha olika färger och former, ska man däremot vara lite försiktig med det är blandade sorter som säljs och alla är inte ätliga av dem.

Men som tur är finns det många pumpor som går att äta. Butternut squash och muscatpumpa är två sorter som är ypperliga för matlagning. Inte bara för matlagning för den delen pumpa kan även användas i bakverk och desserter.

Pumpasoppa är populärt att göra. Malin tipsar om hur man får fram den mesta smaken till soppa. Knepet är att rosta grönsakerna till soppan i ugnen innan man mixar ihop sin soppa, då får grönsakerna en sötare och lite karamelliserad smak som gör soppan mustigare. Malin parar ihop pumpan med rotselleri som är en naturlig smakförhöjare.

Malin bjuder också på en kaka med pumpa i ett så kallat pumpkin bread. Det är lite om vår morotskaka men det bakas i en avlång sockerkakform. Våra traditionella pepparkakskryddor passar perfekt till alla söta recept med pumpa säger Malin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".