Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Valet 2014

Aza Safari om varför han lämnar Socialdemokraterna i Eskilstuna

Publicerat onsdag 26 november 2014 kl 15.02
"Jag kände mig inte välkommen längre"
(6:44 min)

I ett brev om avhoppet riktar Aza Safari hård kritik mot Socialdemokraterna i Eskilstuna.

"Det finns en klick eller en grupp som styr Socialdemokraterna i Eskilstuna och de dominerar allt inom partiet. Man får inte kritisera dem eller gå emot deras beslut. Detta leder till att det sker informella kupper som accepteras inom partiet. Det är korrupt inom partiet - man väljer personliga favoriter förre kunskapen. Man vill att vi som har andra åsikter ska vara tysta eller bara göra vad den gruppen vill och säger, annars får det konsekvenser."

Han påstår att demokrati och delaktighet har minskat år efter år inom partiet och han riktar särskild kritik mot Åsa Kratz i valberednings kommitté när det gäller fördelningar av olika platser och uppdrag på listor för nämnder och styrelser.

"Jag ser idag att hur medlemmarna visar sitt missnöje och jag tror att det kommer allt fler medlemmar hoppa av från partiet. Detta innebär att rädslan, förhindring, orättvisor, diskriminering och fördomar domineras av makthavarna inom partiet i Sörmland."

Åsa Kratz, som är arbetarekommunens ordförande och landstingspolitiker, säger att hon och han har olika åsikter om partiarbetet, men hon vill inte ställa upp i en bandad intervju.

– Vi har olika syn på hur man jobbar i partiet. Men vi kan inte gå in och styra vad en lokal S-förening ska göra och hur de ska jobba. Föreningen är fri att välja styrelse. Jag som ordförande kan inte bestämma över det. Jag vet att han är missnöjd. Han hade specifika krav inför valet av olika uppdrag och blev besviken att det inte blev som han ville. Jag kan bara beklaga och jag förstår att han är besviken, men jag förstår inte agerandet att hoppa av. Jag har inte nått honom personligen, men han vill ju inte prata med mig, säger Åsa Kratz.

Uppdatering 27/11: Åsa Kratz medverkar i P4 Sörmland

Jimmy Jansson, kommunsstyrelsens ordförande, säger att han inte känner igen sig i kritiken och att den får stå för Safari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".