Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Mandelknäcke till julbordet

Publicerat måndag 1 december 2014 kl 15.35
Mandelknäcke. Foto: Malin Randeniye.
Mandelknäcke. Foto: Malin Randeniye.

Det här brödet är enkelt att baka och passar även till dem som inte tål gluten.

Det är alltid trevligt med lite knäckebröd till julbordet. Ska man servera brödet till julbord kan man hoppa över flingsaltet eftersom maten ändå är ganska salt i sig.

Ugn 150 °C

3 dl mandlar

2 dl linfrön

2 dl majsstärkelse (Maizena)

1 tsk hela kumminfrön

½ tsk salt

2 dl vatten

0,4 dl rapsolja

Ev. lite flingsalt

Värm ugnen till 150 °C. Hacka mandlarna medel grovt. Blanda de torra ingredienserna. Koka upp vatten och olja och slå över de torra ingredienserna. Blanda ihop till en jämn deg.

Kavla ut ett tunt bröd mellan två bakplåtspapper avlägsna det övre bakplåtspappret och flytta det undre med knäckebrödet till en plåt. Strö eventuellt över lite flingsalt på brödet.

Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme -1 timme och 15 minuter tills brödet är helt hårt.

/Recept av Malin Randeniye

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".