Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mat med Malin: Expressvägen till julbordet

Publicerat måndag 22 december 2014 kl 15.33
Julbord. Foto: Robin Haldert / TT
Foto: Robin Haldert/TT.

Malin Randeniye ger sina bästa tips för att få till det där goda och trevliga julbordet i sista stund.

Nu är vi inne på upploppet av julförberedelserna. Det är mycket som ska fixas och fejas med inför julen och det är lätt att känna stressen komma krypande dessa dagar.

Satsa på ett julbord med färre saker och ge en smula extra omsorg till dem. Våga gå ifrån tanken att allt på julbordet behöver vara hemgjort från grunden och ha istället som mål att låta julen bli en stressfri stund.

Är ni fler som ska äta av julbordet så kan det faktiskt vara en bra idé att göra julbordet till ett knytkalas där alla bidrar med sina favoriter och värden för julfirandet slipper stressa för mycket. Det är några av Malin Randeniyes tips idag.

Men hon ger också tips om hur man kan piffa upp de där färdiga julrätterna så att de smakar bättre och ger julbordet sin egen prägel.

En färdigköpt rödkål kan man koka upp med lite portvin eller madeira, lite tärnat äpple och en kanelstång. Det ger en mustigare smak och syran i vinet får också kålen att bli mer rödlila än blåtonad som den färdiga julkålen ofta blir.

Färdiga köttbullar kan man steka tillsammans med julkryddor som kanel och kryddpeppar så smakar de som en god jul.

Lägg upp färdigköpta sillar, rödbetssallader och gravlaxsåser i fina skålar så ser det genast mycket mysigare ut.

Köp 5-minuterssill, skär den i bitar och blanda den med en smaksatt crème fraiche, köp en med färdig smaksättning eller en naturell som du smaksätter med egna smaker som sweet chilisås, curry eller något annat spännande som finns hemma.

Köp en färdig Janssons frestelse, häll på en extra skvätt grädde och strö över nytt ströbröd och grädda den i ugnen enligt anvisningarna på förpackningen.

Vispa grädde med vaniljsocker och blanda med färdigkokt risgrynsgröt så får du Ris à la Malta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".