Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mälardalens högskola rättar till brister i utbildningar

Publicerat lördag 20 december 2014 kl 10.40
"Finns få disputerade"
(1:37 min)
Mälardalens högskola
1 av 2
Mälardalens högskola. Foto: Helena Lund.
Maria Müllersdorf MDH. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Maria Müllersdorf MDH. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Ett flertal utbildningar till specialistsjuksköterska på Mälardalens högskola har fått kritik ifrån Universitetskanslerämbetet om bristande kvalitet. Högskolan har nu ett år på sig att rätta till bristerna.

Mälardalens högskola var inte ensam om att få kritik. Totalt kritiserad Universitetskanslerämbetet 79 av 134 specialistsjuksköterska- och omvårdnadsutbildningar i hela landet. På MDH arbetar man nu för att rätta till bristerna, säger Maria Müllersdorf akademichef för vård, hälsa och välfärd på Mälardalens högskola.

– Nästa höst måste vi presentera ett åtgärdspaket som gör att vi kan säga att vi uppnår examensmålen på ett tillfredställande sätt, säger Maria Müllersdorf till P4 Västmanland.

Det var i slutet av oktober som Mälardalens högskola och flera andra högskolor och universitet fick beskedet att ett flertal utbildningar inte höll måttet.  Men för Mälardalens högskola var det inte bara negativ kritik.

– Vi var det enda lärosäte som fick mycket hög kvalitet i psykiatri, på specialistutbildningen och det är vi ju jättestolta över och sedan att magisterutbildningen i vårdvetenskap fick hög kvalitet.

– Men vad vi fick bristande kvalitet i det var anestesi, intensivvård och distriktvård, säger Maria Müllersdorf.

Du känner dig inte orolig över att de här utbildningarna är i fara på MDH?

– Vi har diskuterat och analyserat och i dagsläget så känner vi att vi fixar det här. Men problematiken ligger i att nationellt så finns det väldigt få disputerade. 

– Det är ett krav för att kunna ha en forskningsbaserad utbildning, det är att man även har disputerade lärare som ingår i utbildningen. Personer med sjuksköterskeutbildning som har en specialistutbildning och som är disputerad, det är högvaluta idag, säger Maria Müllersdorf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".