Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ministern: "Ett angrepp mot religionsfriheten"

Publicerat torsdag 25 december 2014 kl 19.31
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) ser moskébranden i Eskilstuna som ett allvarligt angrepp. Foto: Henrik Montgomery / TT
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) ser moskébranden i Eskilstuna som ett allvarligt angrepp.Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) ser moskébranden i Eskilstuna som ett allvarligt angrepp. Foto: Henrik Montgomery / TT

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) ser moskébranden i Eskilstuna som ett allvarligt angrepp.

– Stämmer uppgifterna om att branden är anlagd så är den ett direkt angrepp mot religionsfriheten i vårt land, säger hon.

Alice Bah Kuhnke tycker att medvetenheten om våra lagstadgade rättigheter måste öka.

– Att ge uttryck för det man tror på har man rätt till enligt våra grundlagar. Att inte få uttrycka sin religion är ett hot mot yttrandefriheten. När en rätt vi har i vårt land hotas är det ett hot mot vår demokrati, säger hon.

En rapport från Nämnden för statligt stöd till trossamfund (SST) har beskrivit hur hat och trakasserier mot människor som utövar sin tro har ökat.

– Om inte vi alla tar det på största allvar nu så bidrar vi till den förskjutning som i värsta fall kan leda till att våra viktigaste lagar inte har den kraft de måste ha, säger Alice Bah Kuhnke.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) kommenterar också det som hänt:

– Det är vidrigt, det är oacceptabel och det är ett område där samhället måste skärpa sina åtgärder. Vi gör inte tillräckligt för att klara av att skydda oavsett om det är en moské eller ett annat trossamfund.

– Det var därför vi redan i regeringsförklaringen sade att vi vill jobba mot hatbrotten.

TT: Du börjar direkt att prata om hatbrott, men vet vi i nuläget att det här var ett sådant?

– Nej, i nuläget vet vi inte, men polisen har bekräftat att det är en anlagd brand och det är klart att vi ska invänta att vi vet att det är det. Men även om det skulle visa sig att just den här händelsen inte är ett hatbrott så har det varit ett antal andra händelser som varit nog så allvarliga.

Den 27 februari presenteras resultatet av den hatbrottsutredning som den förra regeringen tillsatte.

– Då kommer det ett antal förslag som vi tar ställning till, säger Ygeman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".