Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialtjänsternas utredningar har ofta brister

Publicerat måndag 29 december 2014 kl 05.30
Mamma: Det är hemskt att de tar ens barn.
(1:50 min)
"Karin" i Flen fick sinda barn omhändertagna. Foto: Ida Lindhagen/Sveriges Radio.
"Karin" fick sina barn omhändertagna. Foto: Ida Lindhagen/Sveriges Radio.

Det är vanligt att socialtjänsters utredningar för omhändertagande av barn har brister. Det visar en utredning som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har gjort.

Sex av länets nio kommuner ingår i undersökningen. Och på grund av bristerna riskerar barn och föräldrar att hamna i kläm. I Flens kommun blev två barn omhändertagna, vilket sedan underkändes i förvaltningsrätten.

– Det är ett trauma som man går igenom, man är totalt maktlös. Det är hemskt att de tar ens barn, berättar Karin som vi kallar henne, och som är mamma till de två barnen.

Karin och hennes juridiska ombud upplever båda att utredningen om ett omhändertagande av Karins två barn gjordes utan ordentliga observationer och byggde på lösa antaganden. De saknade beskrivningar på varför socialtjänsten gjort vissa antaganden om mamman. Senare underkändes omhändertagandet av Förvaltningsrätten.

I Inspektionen för vård- och omsorgs rapport från tidigare i år, framkommer att kommunerna brister i sina utredningar. Bland annat saknas ofta just uppgifter om var information kommer ifrån och då blir det svårt att följa ärendena. Något som är problematiskt enligt Anna Öström som skrivit rapporten.

– Det är en oerhört komplicerad handläggning och det är viktigt att socialtjänsten dokumenterar viktiga saker i utredningen annars faller rättssäkerheten.

I rapporten lyfts bland annat kompetensbrist hos personalen, sjukskrivningar, tidsbrist och stress i arbetet som huvudsakliga anledningar till bristerna.

Ola Nordqvist, chef för Individ och familjeomsorgen i Flens kommun, säger till P4 Sörmland att han har förtroende för sina medarbetare, och vill inte yttra sig i enskilda ärenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".