Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mat med Malin: Nyårsspecial!

Publicerat onsdag 31 december 2014 kl 10.30
Malin Randeniye och en fisk.
Malin Randeniye, matisnpiratör. Foto: Malin Randeniye.

Malin Randeniye ger dig recepten för en lyckas nyårskväll. Vad sägs om ärtcappuccino, lammstek med yoghurtsås och en fräsch citrondessert som avslutning.

Har du inte redan börjat förbereda maten inför kvällen kan det vara bra att välja rätter som hinner bli klara i tid, tipsar Malin.

– Tänk på att efterrätter som behöver tid att sätta sig eller frysa ofta tar längre tid på sig än man kan tro. Pannacotta, mousse, glass och sorbet är alla desserter som man helst ska förbereda dagen innan. Malin tipsar också om att man kan undvika stress genom att välja rätter som tillagas i ugnen, då får man tid över för att städa, duka eller göra iordning sig själv inför festligheterna.

Malin Randeniyes trerättersmeny till för 4 personer.

Förrätt:

Ärtcappuccino

5 dl frysta gröna ärtor

4 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

1 dl lätt crème fraiche

½ dl vispgrädde

Salt och svartpeppar.

Topping

100 g räkor med skal

Eller

1 paket à 140 g bacon

Ärtcappuccino

Koka upp ärtor med vatten och buljong. Mixa ärtorna med stavmixer, tillsammans med crème fraiche och sila den i en finmaskig sil. Hit kan du förbereda, då förvarar du soppan i kylskåpet fram till servering. Värm upp soppan igen och tillsätt grädde och smaka upp den med salt och peppar. Mixa soppan skummig och servera direkt i portionsskålar    

Topping

Skala räkorna eller hacka bacon och knaperstek den. Toppa soppan med räkor eller bacon.

Huvudrätt:

Mandelbakad lammstek med rostad potatis och yoghurtsås med citron, honung och timjan. 

Ugn 200°C 

Mandelbakad lammstek

400g urbenad lammstek

1 ½ tsk salt

½ tsk svartpeppar

100 g mandel

30 g färsk timjan

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

Rostad potatis

800 g små potatisar

3 msk olivolja

2 tsk salt

4-5 vitlöksklyftor

Yoghurtsås med citron, honung och timjan

2 dl turkisk yoghurt

1 msk flytande honung

Citronzest från ½ ekologisk citron samt ½ msk juice.

4-5 späda timjanstjälkar

½ tsk salt

½ krm svartpeppar

Mandelbakad lammstek

Värm ugnen till 200 °C. Ta fram lammsteken i god tid innan tillagning så den blir rumsvarm. Salta och peppra rikligt runt om hela köttet. Finhacka mandel, timjan och vitlök, gärna i en matberedare. Tillsätt olivolja. Täck en ugnsplåt med bakplåtspapper. Klappa in mandelblandningen runt om köttet och placera köttet i mitten av ugnsplåten. Baka i mitten av ugnen i ca 1,5 timmar tills köttet når en innertemperatur 65-70 °C för ett rosa kött och 75 °C för genomstekt. Låt köttet vila i minst 30 minuter innan servering.

Rostad potatis

Tvätta potatisen noga men behåll skalet på. Krossa vitlöksklyftorna och behåll även deras skal på.  Blanda potatis och vitlök med olivolja och salt och sprid ut det på plåten runt om lammsteken när det återstår ca 45 minuter av tillagningstiden. Baka tills potatisen är helt mjuk.

Yoghurtsås med citron, honung och timjan

Tvätta citronen noga och skölj av timjanstjälkarna. Raspa av det yttersta gula skalet, citronzesten, från citronen och finhacka timjan. Blanda alla ingredienser till såsen och smaka av så att det är balans mellan syra, sötma och sälta.

Efterrätt:

Snabb citrondessert

250 g mascarpone

1 ½ dl färdigköpt lemoncurd

100 g färdigköpta biscotti

Dekoration färska bär och citronmeliss.

Krossa biscotti till grova smulor. Varva biscottismulor, mascarpone och lemoncurd i 4 glas på fot t.ex. martiniglas. Dekorera med färska bär och en citronmelisskvist. Täck glasen med plast och förvara i kylskåpet fram till servering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".