Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Risotto på grötris

Publicerat måndag 12 januari 2015 kl 15.33
Risotto. Foto: Malin Randeniye.
Risotto. Foto: Malin Randeniye.

Att göra risotto på grötris är ett smart sätt att ta tillvara på det som finns hemma i skåpen i januari. Har man någon julost som edamer eller cheddar så kan man passa på att riva ner dem i risotton.

Ingredienser:

4 dl grötris

1 liten gul lök

1 vitlöksklyfta

Ev. en liten nypa torkad chili

1 msk olivolja

1 packet bacon

2 msk vitvinsvinäger

1 liter vatten

2 hönsbuljongtärningar

150 g smakrik ost t.ex. edamer. 

Salt och svartpeppar.

Gör så här:

Skölj riset noga. Skala lök och vitlök, finhacka dem och låt dem svettas helt mjuka på medelvärme i en gryta med olivoljan och chiliflagorna.

Skär baconet i tunna bitar och låt det gå med löken i pannan tillsätt riset och låt de fräsa under omrörning tills det är helt glansigt av oljan. Häll över vinäger och låt den koka in.

Koka upp vatten och blanda med buljongtärningarna. Tillsätt buljongen lite i taget till riset och låt det koka in helt innan du tillsätter mer.

Rör om i riset då och då under koktiden men inte lika mycket som när du gör en traditionell risotto.

Riset är färdigt när det är genomkokt men har ett bra tuggmotstånd efter ca 20 minuter. Ta kastrullen från plattan.

Finriv osten och blanda ner den i risotton så den smälter. Servera på direkt.

/Recept av Malin Randeniye

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".