Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ordföranden i SSAB avgår

Publicerat torsdag 22 januari 2015 kl 08.17
Sverker Martin-Löf. Foto: Industrivärden.
Foto: Industrivärden.

Investmentbolaget Industrivärden bekräftar nu att Sverker Martin-Löf lämnar alla sina styrelseuppdrag vid bolagsstämmorna i vår.

Industrivärden, där Martin-Löf sitter som ordförande, är ett av Nordens ledande investmentbolag. Men han är även ordförande i SCA och SSAB, och sitter i styrelserna för flera andra storbolag.

Tidningen Svenska Dagbladet har senaste tiden granskat bland annat Sverker Martin-Löfs privata nyttjande av skogsbolaget SCA:s affärsflyg, bland annat i samband med jaktresor. Även familjemedlemmar ska ha följt med.

Sverker Martin-Löf uppges enligt tidningen ha argumenterat emot en oberoende granskare av företagets affärsflyg, trots ett krav på en sådan från minoritetsägare som Fjärde AP-fonden, AMF och även Aktiespararna.

Att han nu avgår innebär att det blir förändringar i en rad bolagsstyrelser.

Till ny ordförande i Industrivärden föreslås nuvarande vd Anders Nyrén. Handelsbankens vd Pär Boman föreslås bli ny ordförande i SCA och Bengt Kjell föreslås bli ny ordförande i SSAB.

"Jag anser att den successionsplan som nu utarbetats har alla förutsättningar att på ett professionellt sätt uppfylla Industrivärdens ambition att vara en aktiv och långsiktig ägare i svenska börsnoterade storbolag", säger Sverker Martin-Löf i ett pressmeddelande.

Den senaste tidens debatt har påverkat principerna inom Industrivärden-sfären, enligt pressmeddelandet.

"Huvudägarna har tagit intryck av den senaste tidens debatt bland annat om frågan kring personunioner inom gruppen. Avsikten är därför att följande principer skall gälla i framtiden: ledande befattningshavare i innehavsbolagen ska inte sitta i Industrivärdens styrelse. Vidare skall dessa endast i begränsad omfattning kunna sitta i något annat bolags styrelse inom gruppen", skriver Industrivärden.

Förändringar efter Martin-Löfs avgång

Till ny ordförande i Industrivärden föreslås nuvarande vd Anders Nyrén. Fredrik Lundberg blir vice ordförande och rekryteringen till vd-posten pågår.

Anders Nyrén lämnar sitt ordförandeuppdrag i Handelsbanken. Till ny ordförande i Handelsbanken föreslås Pär Boman. Fredrik Lundberg kvarstår som vice ordförande och Anders Nyrén kvarstår i styrelsen. Besked om efterträdare till Pär Boman som VD för banken kommer att lämnas av bankens styrelse före årsstämman.

Pär Boman föreslås som ny ordförande i SCA och ny ledamot i Skanska.

Bengt Kjell föreslås som ny ordförande i SSAB

Anders Nyrén föreslås som ledamot i Ericsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".