Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mat med Malin: Fixa matlåda och spara pengar

Publicerat måndag 26 januari 2015 kl 15.33
Malins tips för bra matlåderätter
(14 min)
Quesadillas. Foto: Malin Randeniye.
1 av 3
Quesadillas. Foto: Malin Randeniye.
Pastagratäng med ädelost och broccoli. Foto: Malin Randeniye.
2 av 3
Pastagratäng med ädelost och broccoli. Foto: Malin Randeniye.
Skink- och spenatpaj. Foto: Malin Randeniye.
3 av 3
Skink- och spenatpaj. Foto: Malin Randeniye.

Det blir nästan alltid billigare att ta med sig en matlåda till jobbet än att gå ut på restaurang och äta sin lunch.

Vad är bra matlåde-mat? Dela gärna med dig av dina tips!

I Mat med Malin tipsar vår matinspiratör Malin Randeniye om hur du kan spara pengar genom att göra matlådor istället för att äta din lunch på restaurang.

– Faktum är att du kan göra hela veckans lunchlådor för samma summa som du köper måndagens restauranglunch för.

Man räknar med att en hemgjord matlåda kostar någonstans mellan 10 och 20 kronor jämfört med en dagens lunch som kostar mellan 75 och 100 kr. Även om man väljer en billig lunchrestaurang så kostar det ändå mindre att ta med sig matlåda.

– Det finns också hälsoskäl att ta med matlåda, ofta är den mat vi lagar hemma mindre fet och salt jämfört med restauranglunchen och du kan också välja precis vad du vill ha i din lunchlåda.

Malin tipsar om att du kan lägga i ett gäng frysta ärtor i matlådan om du inte vet vad du ska ha med dig för grönsaker. De hinner tina fram till lunch.

– Enklast är det att göra extra av den mat som man lagar till middag. Då spar man både tid och pengar.

Ett tips är att lägga undan mat till matlådan innan man sätter sig och äter sin middag. På så vis vet man att det räcker till matlådan och att man inte äter mer till middag än man tänkt sig.

Ett annat sätt är att laga mat specifikt till matlådorna. Då kan man frysa in i portionsförpackningar och sedan ta fram en färdig låda direkt på morgonen.

Malin Randeniye bjuder på recept på paj och pastagratäng som bägge fungerar utmärkt att göra storkok på.

Dessutom gör Malin en quesadilla som går snabbt att slänga ihop på morgonen för de dagar man inte har någon färdig matlåda att ta med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".