Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Facket: Personalbristen orsaken till sämre patientsäkerhet

Publicerat måndag 2 februari 2015 kl 16.03
"Patienter skickas hem för tidigt"
(1:27 min)
Ulla Jordan. Foto: Johanna Iggsten/Sveriges Radio.
Ulla Jordan, ordförande på Vårdförbundet i Sörmland. Foto: Johanna Iggsten/Sveriges Radio.

Arbetsbelastningen inom vården i Sörmland är tuffare än i de flesta andra landsting.

Det visar en enkät från Sveriges kommuner och landsting där vårdpersonal har fått svara på en rad frågor om sina arbetsvillkor.

Orsaken är personalbristen och det går ut över patienterna, enligt Ulla Jordan, ordförande i Vårdförbundet i Sörmland.

– Det är vårdplatsbrist också och det gör att patienter skickas hem innan de är färdigbehandlade och tvingas snart tillbaka igen, säger hon.

Vårdpersonal har under tre år svarat på en enkät där de värderar en rad frågor som bland annat patientsäkerhet och arbetsbelastning och personaltäthet.

I Sörmland ger vårdpersonalen betyget 45 i patientsäkerhet på en skala 0 till 100 där 100 är högsta betyg. Det är sämre än snittet i landet som är 53.

När det gäller arbetsbelastning och personaltäthet ligger Sörmland sämre till än de flesta andra landsting.

Samtidigt visar en medarbetarenkät som landstinget har gjort att den arbetsrelaterade utmattningen är fortsatt hög bland de anställda, men att det blivit bättre sedan förra mätningen.

Enligt Ulla Jordan, ordförande i Vårdförbundet i Sörmland beror problemen bland annat på bristen på sjuksköterskor och stängda vårdplatser vilket lett till överbeläggningar.

Ulla Jordan tycker att man ska se patientsäkerhet och arbetsbelastning som en och samma fråga och arbeta mer strukturerat på varje enhet i vården med de här frågorna, fler mobila team och stärka statusen för sjuksköterskor.

För idag finns allt för stora brister i vården och arbetsvillkoren för vårdpersonalen, enligt Ulla Jordan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".