Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Delar av allmännyttan i Eskilstuna säljs

Publicerat tisdag 3 februari 2015 kl 16.16
Jimmy Jansson, (S) kommunsstyrelsens ordförande: Det är inte storskaligt
(1:43 min)
Ett flerbostadshus.
Foto: Hasse Holmberg/TT.

Den politiska majoriteten i Eskilstuna med Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet, öppnar dörren för att sälja en del av allmännyttan i Eskilstuna. Målet är att minska bostadsbristen.

-- Det handlar inte om att göra sig av med allmännyttan skolskaligt utan i någon mån se till att försöka pröva en modell där vi får loss fler hyresrätter för att mota bostadsbrister och inte riskera få hyreshöjningar på det befintliga beståndet, säger Jimmy Jansson, (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Det gäller en försäljning av hyreslägenheter i kommunala Kommunfastigheter och Torshälla Fastighetsbolag.

Majoriteten vill pröva om det finns ett privat fastighetsbolag på bostadsmarknaden som kan tänka sig köpa ett antal lägenheter mot att bygga lika många som bolaget köper.

Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande säger att Kommunfastigheter inte klarar att bygga mer än 150 nya lägenheter om året utan kraftiga hyreshöjningar. Enligt de direktiv som finns för Kommunfastigheter så ska bolaget bygga minst 150 nya lägenheter om året. Kommunen hoppas också att de privata bolagen ska bygga lika många.

Vänstern befarar mindre socialpolitiskt fokus, sämre underhåll och service, högre hyror och att hyresrätter omvandlas till bostadsrätter. Vänsterpartiet, som i många år samarbetade med Socialdemokraterna anklagar arbetarepartiet för att svika väljarna eftersom det inför valet lovade att inte sälja allmännyttan.

– Jag blir djupt orolig hur Socialdemokraterna svänger nu. Jag trodde aldrig det skulle hända i Eskilstuna kommun. Men det blir så när man samarbetar med moderaterna. Vi vill värna de hyresrätter som vi har, säger Maria Chergui, gruppledare för Vänsterpartiet.

Hon befarar att hyresrätter senare ska omvandlas till bostadsrätter som köpsvaga Eskilstunabor inte ska ha råd att betala för.

– Jag vill inte att vi säljer av. Jag tycker att det är viktigt att vi värnar de lägenheter vi har när vi har en bostadsbrist och få fastighetsägare att bygga hyresrätter i Eskilstuna. Kommunfastigheter går ju inte dåligt. Det här är ett kortsiktigt tänkande. Vi har ett socialt åtagande med allmännyttan också, erbjuda människor som inte har så mycket pengar i plånboken en bostad.

Men Jimmy Jansson anser inte att Vänsterpartiet, som Socialdemokraterna samarbetade med innan den nya majoriteten bildades i höstas, är ett seriöst parti.

– Jag tycker att Vänsterpartiet har tagit steget från att vara ett seriöst majoritetsparti till att vara snudd på halvextremistiskt. Vi har lovat att inte sälja ut och privatisera allmännyttan. Vi ska ha en stor och kraftfull allmännytta, men vi hör hur medborgare och Hyresgästföreningen ropar efter nya lägenheter då måste man våga öppna upp för nya lösningar. Då går det inte att gå den vägen som Vänsterpartiet går med skrämselpropaganda. Vi har velat pröva den här modellen tidigare så det är inget unikt.

Det är oklart hur många hyreslägenheter som ska säljas.

Senast Eskilstuna kommun sålde lägenheter i större skala var 1997 då dåvarande Hyresbostäder sålde ca 3000 lägenheter till Pagoden. I februari tog Victoria park över de lägenheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".