Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Svenskt guld i skidskyttestafetten för herrar.

Överbelastningsattack mot Arbetsförmedlingen

Publicerat måndag 9 februari 2015 kl 11.33
"Det är som att någon släpper på 100 000 långtradare samtidigt"
(1:59 min)
Arbetsförmedlingen
Arkivfoto: Kim Holm/Sveriges Radio

Arbetsförmedlingen har idag blivit utsatt för en ny överbelastningsattack. Det försvårar till exempel möjligheterna att söka jobb och lägga in annonser på Platsbanken. 

Överbelastningsattacken mot Arbetsförmedlingen beskrivs, enligt internetleverantören Telia, som "kraftfull och uthållig" och innebär att webbplatsen bara fungerar sporadiskt, uppger Arbetsförmedlingen.

Det försvårar till exempel möjligheterna att söka jobb och lägga in annonser på Platsbanken.

Arbetsförmedlingens IT- och säkerhetsavdelningar jobbar intensivt tillsammans med Telia för att komma tillrätta med problemen. Det är i nuläget oklart när sidan kan fungera igen.

Under tiden kan arbetssökande använda förmedlingens app, som fortfarande fungerar.

-- Det är till och från störningar och påverkar möjligheterna att söka jobb och lägga in annonser på Platsbanken. Däremot fungerar förmedlingens app, säger Joel Isenskiöld, säkerhetschef..

Men för den som vill lämna in sin aktivitetsrapport är det ingen brådska eftersom den ska vara inlämnad först den 16 februari. Blir det fortsatta problem hänvisar Arbetsförmedlingen till respektive kontor.

Förhoppningen är att det ska bli mer stabilt under dagen, säger Joel Isenskiöld, säkerhetschef på Arbetsförmedlingen som blev utsatt för ett yttre hot även under helgen.

Det är oklart vem som ligger bakom detta.

– Vi har inga svar på vilken aktör som ligger bakom attackerna, säger Joel Isenskiöld, säkerhetschef.

Vad gör myndigheten åt säkerheten?

– Vi har skydd idag, men attacken idag har den digniteten att skyddet inte räckte till.

Efter att en utredning om det inträffade är klar senare ska Arbetsförmedlingen dra slutsatser om vilka ytterligare säkerhetsåtgärder man ska vidta.

Så kallade överbelastningsattacker har blivit vanligare och drabbar allt fler kommuner, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Attackerna kan göras av allt från att ungdomar som testar sin tekniska förmåga till kriminella som har ekonomiska eller politiska motiv, enligt myndigheten.

Överbelastningsattacker kan se olika ut, men syftet är oftast att förhindra normal åtkomst, men även i vissa fall för att mörklägga en annan pågående attack.

System eller nätverksresurser blir otillgängliga på grund av att trafik med stora datamängder riktas mot organisationens it-tjänster. Den som attackerar överöser målet med så mycket trafik som möjligt och lägga beslag på all tillgänglig bandbredd.

Men det kan vara svårt för säkerhetsansvariga att se vilken del av trafiken som är legitim och vilken del som ingår i attacken och det krävs särskild utrustning eller manuell analys.

Även om kommunen inte kan skydda sig helt mot attackerna kan förebyggande åtgärder minska konsekvenserna.

Överbelastningsattack innebär dataintrång och kan ge böter eller fängelse upp till två år. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap rekommenderar därför att kommuner som utsätts för attacker gör en polisanmälan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".