Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mat med Malin: Alla hjärtans dag-meny för hjärtat

Publicerat måndag 9 februari 2015 kl 15.34
Råghjärtan, rosaröd kärleksmiddag och chokladmousse
(9:49 min)
Råghjärtan med mandel och purjolökskräm. Foto: Malin Randeniye.
1 av 3
Råghjärtan med mandel och purjolökskräm. Foto: Malin Randeniye.
Röd linsbulgur, ugnsrostade röda grönsaker, sotad lax och rödbetstsatsiki. Foto: Malin Randeniye.
2 av 3
Röd linsbulgur, ugnsrostade röda grönsaker, sotad lax och rödbetstsatsiki. Foto: Malin Randeniye.
Chokladmousse. Foto: Malin Randeniye.
3 av 3
Chokladmousse med banan och avokado. Foto: Malin Randeniye.

I dag laddar vi upp inför Alla hjärtans dag den 14 februari och passar samtidigt på att reda ut vilken typ av mat som våra hjärtan egentligen mår bra av.

Vår matinspiratör Malin Randeniye har komponerat en alla hjärtans dag-meny för kärlek och hjärta.

Förrätt: Råghjärtan med mandel och purjolökskräm

Först ut är en förrätt bestående av råghjärtan med mandel och purjolökskräm. De klassiska rågbröden är fiberrika vilket är bra för att sänka våra blodfetter och kolesterolvärden. Mandel innehåller bra fetter som skyddar oss mot hjärt- och kärlsjukdomar. För en romantisk twist har Malin tagit fram pepparkaksformarna och stansat ut hjärtan ur rågbrödet.

Mandelkräm

1 dl skalade mandlar

10 cm purjolök (vita delen)

1 krm salt

8 dl vatten

Salt och svartpeppar

Bröden

2 skivor rågbröd

½ msk olivolja

1 dl ruccolasallad

Koka mandlarna i saltat vatten i ca 20 minuter.  Skölj och hacka purjolöken och låt den koka med i ytterligare 10 minuter. Sila av, men behåll kokvätskan. Mixa mandlar och purjolök med 1 dl av kokvätskan. Tillsätt eventuellt mer vatten om krämen verkar allt för fast. Smaka av med salt och peppar.

Stansa ut hjärtan i rågbröden med hjälp av en hjärtformad pepparkaksform. Finhacka det som blir över av brödet och knaperstek i olivolja. Häll brödsmulorna på ett hushållspapper så överbliven olja rinner av. 

Lägg ut en bädd av ruccolasallad på ett fat och placera ut de hjärtformade bröden. Klicka på lite av mandelkrämen och strö över lite av de stekta brödsmulorna och ringla över lite olivolja.

Huvudrätt: Rosaröd kärleksmiddag

Till huvudrätt bjuder Malin på en symfoni i rött och rosa. Röda linser samsas på tallriken med ugnsrostade röda grönsaker, en knalligt rosa rödbetstsatsiki och sotad lax med rosépeppar. Malin toppar det hela med lite granatäppelkärnor och några blad ruccolasallad. Men Malins rosaröda middag är inte bara en lek med färger det finns också en tanke bakom maten hon har valt. Alla linser och grönsaker i rätten har en positiv effekt på hjärtat. Den lätta yoghurtbaserade tsatsikin med rödbetor i är ett hälsosamt alternativ till gräddiga såser och bidrar till att rätten inte blir så fet vilket också är bra för våra hjärtan. Rätten är också full med omega 3 från laxen och olivoljan vilket även det minskar risken för hjärtinfarkt.

Röd linsbulgur

1 dl okokta röda linser

1 dl okokt hel bulgur

4 dl vatten

1 tärning hönsbuljong

Ugnsrostade röda grönsaker

2 tomater

1 röd paprika

½ rödlök

1 lila morot (finns att köpa i välsorterade affärer, annars går det bra med 1 vanlig orange morot)

1 msk olivolja

¼ tsk salt

Sotad lax

2 x 100 g bitar laxfilé

1 tsk olivolja

½ tsk salt

2 tsk rosépeppar

Rödbetstsatsiki

1 liten rödbeta

1 krm salt

1 vitlöksklyfta (ta ca ¼ vitlöksklyfta om du förbereder tsatsikin mer än 30 minuter i förväg)

1 dl turkisk yoghurt

Salt och svartpeppar

Garnering

Granatäppelkärnor från ett halvt granatäpple

1 dl ruccolasallad

Röd linsbulgur

Skölj linser och bulgur noga, koka upp med vatten och buljong. Låt koka i ca 5 minuter. Stäng av plattan och låt linser och bulgur stå kvar och svälla tills allt vatten sugits upp helt.

Ugnsrostade röda grönsaker

Värm ugnen till 225 °C. Ansa och skär alla grönsaker i bitar. Massera in olivolja och salt och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Rosta grönsakerna i ugnen i ca 30 minuter tills de börjat få lite sotad yta.

Sotad lax

Smörj in laxen med olivolja. Mortla rosépepparn och peppra med den runt om hela laxen. Salta runt om laxen. Hetta upp en torr stekpanna på högsta värme och lägg i laxen. Låt laxen får rejält med färg runt om. Laxen släpper från pannan när ytan börjar vara klar så vänd den inte för tidigt. Lägg laxen åt sidan och låt den svalna. Skär den med en vass kniv i ca 2,5 cm tjocka bitar innan servering.

Rödbetstsatsiki

Grovriv rödbetan, sprid ut den på en skärbräda och strö över salt och kåt ligga och dra i ca 5 minuter. Krama ut vätskan ur rödbetorna (använd engångshandskar om du inte vill bli rödfärgad om händerna). Finriv vitlöken och blanda tillsammans med rödbetor och turkisk yoghurt. Smaka av med salt och peppar.

Garnering

Lägg linsbulgur i botten på ett fat, toppa med rostade grönsaker och bitar av den sotade laxen. Klicka ut rödbetstsatsikin och strö över granatäppelkärnor och ruccolasallad.

Efterrätt: Chokladmousse med banan och avokado

Slutligen bjuder Malin på en dessert. Det är en krämig och dekadent chokladmousse, men istället för att tillsätta grädde och socker så är Malins chokladmousse baserad på avokado och banan. Avokadon står för krämigheten samt bidrar med bra fetter och bananen för sötman. Vill man vara rädd om sitt hjärta kan det nämligen vara en bra idé att inte äta allt för mycket socker eftersom även socker höjer våra blodfetter på ett negativt sätt.

100 g mörk choklad 70 %

1 mogen avokado

½ mogen banan

2 krm flingsalt

Citronmeliss

Smält chokladen i bitar på svag effekt (450 W) i mikron ca 30 sekunder åt gången tills chokladen är helt smält.

Mixa avokado och banan och rör i chokladen blanda om ordentligt och vänd ner flingsaltet.

Servera i ett fint glas med några blad citronmeliss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".