Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot exploatering av Sörmlandskusten

Publicerat onsdag 11 februari 2015 kl 12.39
"Det är hårresande och djupt beklämmande"
(1:37 min)
Hav. Foto: Lovisa Gelin/Sveriges Radio.
Foto: Lovisa Gelin/Sveriges Radio.

Naturskyddsföreningen i södra Sörmland vill att kommunen helt avstår kustnära bostadsbyggande öster om Lappetorp.

Det gäller en del av den 16 kilometer lång vatten- och avloppsledning som planeras mellan Sjösa och Vålarö i Nyköping.

Naturskyddsföreningen i södra Sörmland har synpunkter på att ledningen är ett led i att exploatera området.

– Naturskyddsföreningen lovordar kommunens vilja och ansträngningar att rena avloppsvattnet så att det inte far ut och övergöder vår känsliga skärgård. Däremot tycker vi att sättet det man vill göra det och finansiera det på är både hårresande och djupt beklämmande, säger Mikael Gemsiö, ordförande i Naturskyddsföreningen i södra Sörmland.

En 16 kilometer lång VA-ledning ska dras mellan Sjösa och Vålarö, enligt kommunens planer.

VA-ledningen ska byggas av miljöskäl eftersom kommunen vill att det ska finnas kommunalt VA där det finns samlad bebyggelse på sikt.

Frågan om den långa VA-ledningen har diskuterats och utretts under många år och beskrivs som det i särklass största egna VA-projektet i Nyköpings kommun.

Mikael Gemsiö, ordförande i Naturskyddsföreningen i södra Sörmland är bland annat kritisk till att kommunen planerar bebyggelse söder om Lappetorp i orörd natur och tror att kommunen vill det för att fler fastighetsägare ska ansluta sig till VA-nätet och därmed bidra till finansieringen.

– Vi gläds åt att vi har samma uppfattning som länsstyrelsen. Det här området längs sörmlandskusten är ju skyddat av svensk lag och förklarat vara riksintresse och lagstiftningen är bestämt på den punkten att då får man inte exploatera obebyggda områden och det vill man ändå göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".