Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lärarfacken kritiska till Nyköpings lönemodell

Publicerat onsdag 18 februari 2015 kl 16.48
"Det är bedrövligt"
(1:36 min)
Viktor Sundelius. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
1 av 2
Mellanstadieläraren Viktor Sundelius har väntat på sin legitimation i sju månader. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Lena O'Connor. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
2 av 2
Lärarförbundets ordförande i Nyköping, Lena O'Connor. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Lärare i Nyköping som får lägre lönepåslag för att de inte hunnit få ut sin lärarlegitimation bör kompenseras i efterhand. Det anser både Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund på riksplanet. Men lokalt har facken inte ställt några krav.

Kommunanställda lärare i Nyköping som saknar lärarlegitimation kommer i år att få ett lägre lönepåslag än legitimerade lärare. Det är dåliga nyheter för de lärare som fortfarande väntar på att få ut sin legitimation från Skolverket.

Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet på riksplanet tycker att det är bra att lärare med legitimation belönas extra, men anser att Nyköpings kommun borde ta hänsyn till att många lärare inte fått ut sin legitimation i tid. Skolverket har problem med att beta av ansökningarna i den takt myndigheten ska enligt reglerna, och väntetiden är just nu uppåt ett år.

– Det blir på marginalen småsnålt och solkigt att inte fullfölja en i grunden god satsning, säger Mathias Åström, förhandlingschef på Lärarförbundet.

– Jag tycker det är bedrövligt om man som lärare väntar på en legitimation som man med stor sannolikhet kommer få, och sedan hamnar i kläm mellan en myndighet och en arbetsgivare. Det här är en arbetsgivare som inte förstår någonting alls, säger Anders Almgren, som är vice förbundsordförande på Lärarnas riksförbund centralt.

Lärarnas riksförbund anser att lärarna borde få lönepåslaget retroaktivt när de får sin legitimation. Men det kommer inte bli aktuellt, enligt Krister Pettersson, chef för Barn- och utbildningsdivisionen i Nyköping.

Däremot kommer lärare som är vikarier idag ha möjlighet att förhandla upp sin lön när de får sin legitimation, eftersom de då kan bli tillsvidareanställda. Men lärare som redan har en fast anställning kommer inte få en ny chans förrän i lönerevisionen nästa år - och det är osäkert om just legitimerade lärare kommer prioriteras då.

Trots att fackförbunden centralt är kritiska till Nyköpings kommuns lönemodell har fackförbunden lokalt i Nyköping inte framfört några konkreta krav gentemot kommunen.

Lena O'Connor, ordförande för Lärarförbundet i Nyköping, säger att hon hoppas att rektorerna kommer sätta rättvisa löner.

– Det förtroendet måste vi ha för våra chefer. Ser vi någonting annat när vi går igenom buden från arbetsgivarna, då får vi agera.

Hur skulle ni kunna agera?

– Det kan jag inte svara på i dagsläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".