Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Klartecken för detaljplanen för nya arenan i Eskilstuna

Publicerat fredag 20 februari 2015 kl 13.17
Gul industribyggnad vid en väg med snö vid sidan av vägen. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
På den här industritomten är planen att den nya arenan ska byggas. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.

Mark- och miljööverdomstolen gav idag klartecken för Eskilstuna kommuns detaljplan i Munktellområdet, där den nya arenan ska byggas. Det innebär en lättnad för handbollslaget Guif och andra berörda idrottsföreningar.

Mark- och miljööverdomstolen, dom är högsta instans, ger inte prövningstillstånd till Tunafastigheter, som hade överklagat kommunens detaljplan.

Domstolen tog beslutet igår, men det offentliggjordes först idag. Beslutet innebär att den nya arenan kan börja byggas i augusti, enligt det besked som kommunens byggsamordnare Benny Larsson kom med för någon vecka sedan när P4 Sörmland intervjuade honom.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) hoppas att bygget kan påbörjas ännu tidigare än augusti.

– Nu ska Stadsbyggnadsnämnden hantera bygglovet och den processen är påbörjad. Om det faller väl ut, vilket jag nog skulle tro eftersom det finns en detaljplan nu som är väldigt färsk, så ska väl bygget förhoppningsvis komma igång så snart som det bara är möjligt, säger han.

Domstolsbeslutet är förstås positivt för handbollsklubben Guif och andra idrottsföreningar. Men det är fortfarande oklart var de ska ta vägen när Sporthallen byggs om.

– Det känns bra, jag är självklart lättad. Vi är självklart jätteglada att vi om två år ungefär har en ny arena. Sedan är det en lång process innan man kan göra ett avkast i den nya hallen och det kommer vara kämpigt för oss, säger Guifs ordförande Rolf Brunell.

Mälardalens högskola ska bygga ett campus där Sporthallen ligger, och eftersom det beräknas ta omkring 20 månader att bygga den nya arenan så kommer Guif och andra föreningar att stå utan nuvarande Sporthall från sommaren 2016 och fram till 2017.

Men Jimmy Jansson säger att Kultur- och fritidsnämnden jobbar på en lösning för idrottsföreningarna i Eskilstuna.

– Och i den lösningen finns också möjligheter för Guif att bedriva sin verksamhet på ett hyggligt bra sätt i alla fall.

En tillfällig idrottshall, som kan användas i avvaktan på den nya arenan, kan komma att byggas i en gammal industrilokal i Vilsta. Definitivt beslut om det väntas i kommunsstyrelsen i maj.

Tunafastigheters ägare Anton Warnäs säger att bolaget inte haft möjlighet att utvärdera domstolens beslut än, men att bolaget står fast vid att stadsutveckling inte får ske på bekostnad av nya arbetstillfällen. Tunafastigheter ser fram emot en dialog med kommunen, något som bolaget saknat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".