Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mat med Malin: 5 sätt att hotta upp klassiska rotfrukter

Publicerat måndag 16 november 2015 kl 15.33
Kålrot, rotselleri och palsternacka. Foto: Malin Randeniye.
Foto: Malin Randeniye.

Kålrot, rotselleri och palsternacka är svenska klassiker men vad kan man egentligen göra med dem annat än köttsoppa och rotmos?

Mat med Malin hör du på måndagar kl 15.35

Vår matinspiratör Malin Randeniye ger oss sina bästa rotfrukts-tips:

  1. Prova att kombinera rotfrukterna med andra smaker som örtkryddor, vitlök, chili eller curry.
  2. Rotfrukter som smakar mycket som t.ex. rotselleri behöver inte alltid vara huvudråvaran i en maträtt utan kan få spela andra eller tredjefiolen i en maträtt.
  3. Balansera smakerna när du jobbar med våra klassiska rotfrukter. Se till att det är balans mellan sötma, sälta, syra och hetta i rätten.
  4. Våga behåll tuggmotståndet, låt rotfrukterna ha lite spänst kvar när de är i en gryta så känns den genast mer spännande
  5. Gör gärna råkost av de klassiska rotfrukterna men glöm inte att jobba med smaksättningen även här. Gör till exempel en Waldorfsallad på rotselleri med en god majonnäsdressing, eller smaksätt en grovriven kålrotssallad med apelsin, olivolja och russin. 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".