Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mat med Malin: Moroten - en underskattad vardagshjälte

Publicerat måndag 23 november 2015 kl 15.35
Kollage: Morötter. Foto: Malin Randeniye.
Foto: Malin Randeniye.

I grönsakslådan i nästan vartenda kylskåp finns den, moroten.

Mat med Malin hör du på måndagar kl 15.35

Vår matinspiratör Malin Randeniye ger oss sina bästa morotstips:

  1. Moroten är en miljösmart råvara eftersom den sällan transporteras långa sträckor, dessutom håller den länge och behöver sällan kastas. Se till att morötterna inte har det för torrt eller fuktigt så håller de länge.
  2. Morot kan användas till nästan hur många saker som helst. Råriv, koka, ugnsbaka, fyll ut soppor och grytor, mjölksyra, juicea eller baka en morotskaka.
  3. Morot passar bra ihop med många olika smaker, kombinera den gärna med apelsin, ingefära eller spiskummin.
  4. Moroten innehåller många bra näringsämnen, inte minst betakaroten som blir A-vitamin i kroppen. Något som är bra för bland annat synen och huden. Den innehåller också många andra näringsämnen och viktiga fibrer.
  5. Moroten är billig och det perfekta beviset på att nyttig mat inte måste kosta mycket. Att riva ner lite morötter i köttfärssåsen brukar vara det enklaste sättet att få grönsaksskeptiker att äta grönsaker.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".