Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny satsning ska få nya socialsekreterare i Sörmland att stanna

Uppdaterat tisdag 24 november 2015 kl 06.28
Publicerat tisdag 24 november 2015 kl 05.30
"Socialtjänsten är något helt annat än att ha en vilja att hjälpa människor"
(1:51 min)
Worod Hanouch och Carola Jägbrant och är båda nyutexaminerade socionomer. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Worod Hanouch och Carola Jägbrant kände sig inte förberedda när de började på sitt första jobb. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

För att stötta nya socialsekreterare i länet vill kommunernas gemensamma forskningsorgan FOU i Sörmland starta en länsgemensam introduktion för alla nya socialsekreterare.

Worod Hanouch och Carola Jägbrant och är båda nyutexaminerade socionomer och har fått sina första jobb i Strängnäs och Katrineholm. Ingen av dem kände sig särskilt förberedd på vad yrket egentligen innebar när de började.

– Man hade inte de tidigare erfarenheterna som man hade behövt, säger Worod Hanouch.

– Socialtjänsten är något helt annat än att ha en vilja att hjälpa människor. Maktutövande är något jag inte hade kommit i kontakt med alls, säger Carola Jägbrant.

Svårigheterna för kommunerna i Sörmland att rekrytera socialsekreterare har medfört att man nyligen börjat jobba gemensamt för att förbättra situationen inom barn- och ungdomsvården.

Nu vill FOU i Sörmland att alla nyanställda får en ett år lång introduktion och kontinuerlig yrkeshandledning under den första tiden i yrket. Ett förslag som socialcheferna i kommunerna ska ta ställning till i veckan.

Och det är en ekonomisk och resursmässig fördel för kommunerna att utbildningen är länsgemensam, säger Rosie Ansved, ansvarig på FOU.

– Det ska alltid erbjudas och det ska man veta när man får en tjänst i Sörmland.

Tanken är att utbildningen ska ske parallellt med arbetet, med fokus på bland annat barnavårdsutredningar och kvalitetsuppföljning.

– Ska vi försöka ändra den här utvecklingen att så många lämnar socialförvaltningen, så måste man göra det tryggt för de nya socialsekreterare som kommer, säger Rosie Ansved.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".